Головна  →  Оголошення  →  8 січня 2014

Надання пільг з опати за житлово-комунальні послуги дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям, опікунам і піклувальникам

Щодо забезпечення надання пільг з опати за житлово-комунальні послуги дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям,      опікунам і піклувальникам

Законом України “Про внесення змін до статті 13 Закону України “Про охорону дитинства” щодо посилення соціального захисту прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу” встановлено, що з 01.01.2013 дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, надаються пільги, передбачені для багатодітних сімей.

Відповідно до Положення прийомна сім’я – це сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (постанова КМУ від 26.04.2002 № 565 “Про затвердження Положення про прийомну сім’ю”).

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажання подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування (постанова КМУ від 26.04.2002 № 564 “Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу”).

Встановлення опіки та піклування – влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно, у сімейних, родинних відносинах з цими дітьми-сиротами або дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Таким чином дитячим будинкам сімейного типу, прийомним сім’ям, опікунам і піклувальникам надається право на наступні пільги:

1) 50 – відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством.

2) 50 – відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

3) 50 – відсоткова знижка вартості палива у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення.

4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється к розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива надаються зазначеним сім’ям  незалежно від виду житла та форми власності на нього.

Пільги, на які мають право діти з багатодітної сім’ї, що передбачені       ст. 13 Закону України “Про охорону дитини”, на прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу, а також сім’ї, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, не поширюються.

Прийомним батькам, батькам-вихователям, опікунам, піклувальникам не видаються посвідчення, які передбачені для батьків дітей з багатодітних родин.       

Документами, які підтверджують право на пільги та державні гарантії, передбачені законодавством для дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей,  а також сімей в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування є розпорядження про створення дитячого будинку сімейного типу, прийомної сім’ї, влаштування дітей під опіку чи піклування.

У разі припинення опіки чи піклування, дії угоди чи договору сім’я позбавляється статусу та пільг, передбачених законодавством.

Слід також зазначити, що пільги, передбачені Законом України від 17.05.2012 №4723 «Про внесення змін до статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» надаються сім’ям, в яких виховуються біологічні діти та діти, які були влаштовані до сім’ї на виховання, які не менше року проживають в сім’ї і їхня кількість складає троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування, наприклад:

- в родині може виховуватись більше року троє дітей під опікою та одна прийомна дитина менше року - така сім’я матиме право на пільги;

- в родині виховується двоє рідних дітей та одна дитина перебуває під опікою більше року - така сім’я матиме право на пільги;

- в родині виховується одна рідна дитина та дві прийомні дитини більше року - така сім’я матиме право на пільги;

- в родині виховується одна рідна дитина та дві  прийомні дитини або перебувають під опікою менше року – така сім’я не матиме право на пільги, тощо.

Для внесення інформації до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають права на пільги, батькам вихователям, прийомним батькам, опікунам, піклувальникам слід звернутися до Управління праці та соціального захисту населення Подільської районної в місті Києві державної адміністрації.

 Документи приймаються за адресою: вул. Ярославська, 31Б, каб.301

понеділок, середа: 9.00 - 17.45                           обідня перерва:   13.00- 13.45

вівторок, четвер:   9.00 – 13.00                          телефон для довідок: 425-59-87

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024