Головна  →  Новини  →  30 січня 2024

З турботою про себе - Методи психологічного відновлення у воєнний і післявоєнний час

З турботою про себе - Методи психологічного відновлення у воєнний і післявоєнний час

Війна змусила людей відчувати себе більш пробудженими, уважнішими один до одного та до подій навколо. Водночас війна - це випробування для нашої психологічної стійкості. Усі ресурси психіки зосереджені на тому, щоб допомогти впоратися зі страхом, тривогою, стресом та раптовим болем.

Найважливіший фокус уваги це твій психологічний стан. Подумай, як твій врівноважений, емоційний стан, хороший настрій впливають на продуктивність на роботі та колег, що працюють рядом з тобою. І як стреси, тривоги, переживання, страх за щось чи когось можуть «вибити з колії» й не дати змоги працювати ефективно та бути врівноваженим. Важливо вчасно помічати ознаки стресу, страху та тривоги, щоб запобігти появі ризиків, як-от психічні розлади, депресія, залежність, самогубство, міжособистісні конфлікти, зниження мотивації і продуктивності, травмування на роботі тощо.

Ментальне здоров’я – це психологічний стан, при якому людина може реалізовувати свій потенціал, долати життєві стреси, продуктивно працювати та робити внесок у життя своєї громади. Турбота про ментальне здоров’я так само важлива, як і турбота про фізичний стан, а в період війни та післявоєнний час – це особливий фокус для жінок та чоловіків, що працюють.

Оціни свій психологічний стан за допомогою тесту:

Прислухайся до своїх думок, емоцій і тіла! Як ти ?

● Як твої думки впливають на твій настрій?

● Як твій настрій та психологічний стан впливають на оточуючих?

● Як ти сприймаєш себе?

● Як спілкуєшся з рідними, друзями та колегами?

● Як працюєш і вирішуєш повсякденні проблеми?

ДІЙ!

Що ти робиш, щоб залишитися в ресурсному стані?

● Усвідомлюю, що може відбуватися із психікою людини під час війни й на що можна вплинути, щоб підтримати себе та тих хто рядом.

● Вмію застосовувати психологічну техніку «заземлення» й усвідомленого дихання, коли «накриває» відчуття страху, паніки, тривоги.

● Розумію, що таке «інформаційна дієта» в умовах війни, і знаю, як її дотримуватися.

● Дозволяю собі приємні емоції, підтримую позитивні взаємини, виконую корисну рутинну діяльність, маю хобі, роблю фізичні вправи.

● Турбуючись про інших, усвідомлюю, що я можу робити найкраще, щоб відчувати свою корисність і бути ефективним/ефективною.

● Знаю, які сигнали моєї психіки й тіла можуть вказувати на значний стрес.

● Якщо не можу впоратися зі стресом, то не соромлюся і вчасно звертаюся до фахівця, адже усвідомлюю, що психологічне консультування - це безпечна та конфіденційна розмова про свої страхи, занепокоєння і психологічне відновлення.

Зверни увагу!

Працівник зобов'язаний дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь - яких робіт чи під час перебування на території підприємства.

Дотримання цих основних заходів безпеки та порад дозволить вам уникнути трагічних наслідків. Уникайте небезпечних ділянок, адже ваше життя і здоров’я залежить тільки від вас.

Будьте пильними, бережіть себе! Підготовлено головним спеціалістом з питань охорони праці за матеріалами Держпраці

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024