Головна  →  Новини  →  27 січня 2024

День пам’яті жертв Голокосту

День пам’яті жертв Голокосту

Сьогодні у всьому світі відзначається День пам’яті жертв Голокосту.

Саме в цей день – 27 січня 1945 року - війська 1-го Українського фронту увійшли до нацистського табору смерті «Аушвіц-Біркенау» в Освенцимі. Це був найбільший нацистський табір смерті – з 1940 року там знищили, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей.

У резолюції ООН, зокрема, відзначено: «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…».

Під час Другої світової війни в концтаборах, гетто, на окупованих територіях Європи нацисти вбили 6 мільйонів євреїв. В окупованій Україні в 1941-1944 роках було вбито 1,5 мільйони наших співгромадян-євреїв.

27 січня увесь світ згадує мільйони жертв тоталітарного нацистського режиму для того, аби нагадати – людське життя є найвищою цінністю, і будь-який режим, що базується на ненависті та нетерпимості, приречений на крах.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024