«Сексуальне насильство»

«Сексуальне насильство»

Однією з найстрашніших (і за своєю жорстокістю і за своїми наслідками) форм насильства, є насильство на сексуальному ґрунті – примус людини до сексуальних стосунків проти її бажання і волі.

 Відповідно до Закону України «Про попередження насильства в сім’ї» абзац четвертий стаття 1:

-    сексуальне насильство в сім'ї - протиправне посягання  одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого члена сім'ї, а також дії  сексуального  характеру по відношенню до дитини, яка є членом цієї  сім'ї.

Кожна людина має право погодитись чи відмовитись від сексуальних стосунків. Це її законне та непохитне право. Якщо ж особу силою, погрозами або обманом змусили це зробити, - це вважається насильством.

Насильницькі дії сексуального характеру дуже суворо караються законом. Поширюється це й на підлітків. Так, якщо підліток, що досяг 14-ти річного віку, скоїв насильницькі дії сексуального характеру, його або її можуть притягнути до кримінальної відповідальності. За сексуальні відносини з підлітком, що не досяг повноліття , не залежно від того, чи були ці відносини за згодою або з примусу, повнолітня людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності.

Зґвалтування (статеві стосунки із застосуванням насильства чи загрози їх застосування) – це тільки один з видів сексуального насильства, його крайня ступінь. Це можна розцінити як замах на здоров’я (фізичне, психічне, психологічне), або навіть життя людини.

Сексуальним насильством вважають багато інших дій, коли не обов’язково використовується груба сила, як от:

-         образливі сексуальні коментарі, а також натяки, погляди і телефонні дзвінки такого ж типу;

-         демонстрація статевих органів (ексгібіціонізм);

-         небажані дотики до різних частин тіла;

-         обман, шантаж, залякування, що мають на меті примусити до сексуальної близькості або оголення;

-          демонстрація порнографії.

Є ще одне поширене явище – сексуальні домагання, що також можуть завдати людині вельми серйозної шкоди.

Якщо говорити визначеннями, то сексуальне домагання – це «неспровокована і небажана для об’єкта увага сексуального характеру», тобто це будь-який прояв уваги сексуального характеру, яка людині неприємна і якої він або вона не бажає.

Коли особа використовує фізичні можливості однієї людини, щоб задовольнити сексуальні потреби іншої, і отримує з цього фінансову чи будь-яку іншу винагороду, це називається сексуальною експлуатацією.

Часто таке відбувається в результаті обману, фізичного або психічного примусу, використання залежного становища людини. До сексуальної експлуатації належать, насамперед, примушування до заняття проституцією, а також систематичне використання однією людиною іншої для задоволення сексуальних потреб (іншими словами – для надання сексуальних послуг).

 Провідний спеціаліст  Подільського районного

управління юстиції у м. Києві                                           О.І. Гірченко

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024