«Національна поліція України»

Закон України  «Про  Національну  поліцію»  №  580-VIII   набрав   чинності    7 листопада 2015 року.

Зі вступом в силу закону українські міліціонери втратили свої повноваження і стали «виконувачами обов’язків» на своїх попередніх посадах. Фактично, «стара гвардія» правоохоронців зникне. Очікується, що процес переходу від міліції до поліції займе щонайменше півроку.

Натомість, прийде «молода кров» - поліцейські, які вдень і вночі пильнуватимуть громадський порядок. Перед виходом на патрулювання полісмен одягатиме форму американського зразка, братиме із собою жетон та планшет з базою даних водіїв, газовий балончик, пістолет, ліхтарик, кайданки, рацію, кийок і пристрій «три в одному».

Автоматично перейдуть до національної поліції лише департамент патрульної служби МВС і ті, хто пройшов конкурс та служить у патрульній поліції українських міст. Колишні міліціонери зможуть працювати у МВС в разі, якщо пройдуть переатестацію. 

Прийнятий Закон складається зі 105 статей в одинадцяти розділах:

Розділ I. Загальні положення

Розділ II. Принципи діяльності поліції

Розділ III. Система поліції та статус поліцейських

Розділ IV. Повноваження поліції

Розділ V. Поліцейські заходи

Розділ VI. Добір на посаду поліцейського

Розділ VII. Загальні засади проходження служби в поліції

Розділ VIII. Громадський контроль поліції

Розділ IX. Соціальний захист поліцейських

Розділ X. Фінансове та матеріально-технічне забезпечення поліції

Розділ XI. Прикінцеві та перехідні положення.

 У Законі чітко прописано (ст. 1), Національна поліція України (далі - поліція) - це центральний орган виконавчої влади, який служить суспільству шляхом забезпечення охорони прав і свобод людини, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку.

Діяльність поліції спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ України згідно із законом.

 Завданнями поліції (ст. 2)  є надання поліцейських послуг у сферах:

1) забезпечення публічної безпеки і порядку;

2) охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави;

3) протидії злочинності;

4) надання в межах, визначених законом, послуг з допомоги особам, які з особистих, економічних, соціальних причин або внаслідок надзвичайних ситуацій потребують такої допомоги.

 У складі поліції функціонують (ст. 13 п. 3):

1) кримінальна поліція;

2) патрульна поліція;

3) органи досудового розслідування;

4) поліція охорони;

5) спеціальна поліція;

6) поліція особливого призначення.

 Згідно ст. 31.  поліцейські мають право застосовувати такі заходи:

1) перевірка документів особи;

2) опитування особи;

3) поверхнева перевірка і огляд;

4) зупинення транспортного засобу;

5) вимога залишити місце і обмеження доступу до визначеної території;

6) обмеження пересування особи, транспортного засобу або фактичного володіння річчю;

7) проникнення до житла чи іншого володіння особи;

8) перевірка дотримання вимог дозвільної системи органів внутрішніх справ;

9) застосування технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, засобів фото- і кінозйомки, відеозапису;

10) перевірка дотримання обмежень, установлених законом стосовно осіб, які перебувають під адміністративним наглядом, та інших категорій осіб;

11) поліцейське піклування.

Під час проведення превентивних поліцейських заходів поліція зобов’язана повідомити особі про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи.

 Слід пам’ятати: поліцейському суворо забороняється наносити удари гумовими або пластиковими палицями по голові, шиї, ключиці, статевим органам, хребту, в живіт; застосовувати водомети при температурі нижче +10; використовувати наручники більше 2-х годин або без ослаблення їх тиску.

«Поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження... У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками», - йдеться у законі.

Крім того, зазначається, що поліція у своїй діяльності є незалежною від рішень, заяв чи позицій політичних партій та громадських об'єднань: «Поліцейським заборонено висловлювати особисте ставлення до діяльності політичних партій під час виконання службових повноважень, а також використовувати службові повноваження у політичних цілях».

Поліцейські вже патрулюють вулиці Києва, Львова, Одеси та Харкова, а найближчим часом з’являться у Миколаєві, Луцьку, Ужгороді (Мукачево), Дніпропетровську та Хмельницькому.

Головою Національної поліції України призначено Хатію Деканоїдзе, колишнього ректора поліцейської академії в Грузії та грузинського міністра освіти. Голова патрульної поліції Олександр Фацевич став заступником керівника Національної поліції України.

 Провідний спеціаліст  Подільського районного

управління юстиції в м. Києві                                           О.І. Гірченко

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024