День визволення України від фашистських загарбників

Це свято, яке відзначається в Україні щорічно 28 жовтня, в день остаточного вигнання військнацистської Німеччини та її союзників під час Другої світової війни за межі сучасної території України.

Починаючи з вересня 1941 року і до листопада 43-го — впродовж 778 днів, столиця України була окупована ворогом.

Головні події у битві за Київ розгорнулися наприкінці вересня–на початку жовтня 1943 року. Центром бойових дій став район середньої течії Дніпра. Під безперервним вогнем артилерії та ударами авіації противника радянські воїни змушені були форсувати цю найбільшу на їхньому бойовому шляху водну перепону. Людські жертви були величезними (майже 500 тис. чоловік). Учасник форсування Дніпра російський письменник Віктор Астаф'єв згадував: «Двадцять п'ять тисяч входить у воду, а виходить на тому березі три тисячі, максимум п'ять...».Противник буквально зубами чіплявся за кожен клаптик української землі. Київ палахкотів вогнищами і безперервними вибухами. Бої за місто були настільки кривавими, що за свідченнями учасників, земля була повністю всіяна трупами радянських і німецьких солдатів, а незліченні воронки від снарядів і бомб заповнювала кров.
Битва за Київ стала виявом масового героїзму. Поруч з солдатами бились з ворогом партизани і підпільники — другий фронт. За героїзм і мужність 17,5 тис. воїнів-визволителів нагороджені орденами і медалями, 668 з них — званням Героя Радянського Союзу.
Отже, 6 листопада 1943 року зруйнована і спустіла столиця була врятована. Перемога над ворогом отримала широкий міжнародний резонанс. Лондонське радіо сповістило: «Взяття Києва радянськими військами є перемогою, яка має величезне не тільки воєнне, але й моральне значення… Німеччина чує похоронні дзвони. На неї насувається лавина». Дійсно, ця великомасштабна операція стала центральною подією в битві за Україну. Вона стоїть у ряду тих битв, що вирішили долю Другої світової та Великої Вітчизняної воєн: Московської, Сталінградської, Курської, Берлінської.

Свято встановлене відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка «Про День визволення України від фашистських загарбників» № 836/2009 від 20 жовтня 2009 року.

Урочистості приурочено до річниці повного витіснення угорських та німецьких військ із найзахіднішого регіону теперішньої України — Закарпаття, яке відбулося 28 жовтня 1944 року в результаті здійснення радянськими з'єднаннями Четвертого таПершого Українських фронтів Східно-Карпатської наступальної операції.

Будемо пам’ятати і не забувати! У цей День ми приєднуємося до вшанування всіх, хто забезпечив це звільнення! Добра пам’ять про вас завжди буде жити в наших серцях.

З Днем визволення України!

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024