ДЕНЬ ЮРИСТА!

Сучасна і незалежна Україна ще зовсім юна в правовому відношенні держава. Однак, неухильно дотримуючись основних принципів побудови цивілізованого суспільства, вона, підхопивши естафету минаючого правового поля колишнього Радянського Союзу,  з величезною ретельністю прийнялася за формування нової правової бази своїх власних суспільних взаємовідносин.

З моменту здобуття Україною офіційної незалежності в нашій країні було встановлено ряд спеціальних та професійних свят. Ця тенденція прийшла до нас із Заходу, де в кожного спеціаліста повинен бути «свій» день. Для юристів же кожна церемонія, яка з часом стає традицією, є важливим атрибутом власної діяльності.

8 жовтня в Україні є святковим днем для юристів різних галузей: правотворчої, правозастосовної, правоохоронної, господарської та інших. Цей день запроваджено Указом Президента України від 16 вересня 1997 року. Проте історія свята є значно більш давньою і надзвичайно цікавою.

Смислове навантаження дати «8 жовтня» ні для кого не є секретом – адже, згідно з історичними джерелами, саме у жовтні 1016 року відбулась битва між Ярославом Мудрим та Святополком, після якої князь Ярослав написав перші 18 статей нинішньої редакції «Руської Правди». Ці статті – перша пам’ятка правової думки на території Київської Русі і в літописах відома під назвою «Правда Ярослава». Число ж «8», розуміючи неможливість встановити точну дату роботи над «Руською Правдою», дослідники взяли умовно, склавши цифри у році створення цієї пам’ятки звичаєвого права нашої держави.

Юстиція з латинської буквально означає «справедливість». А отже, утверджувати та забезпечувати справедливість у суспільстві – це те головне призначення, яке об’єднує юристів різних сфер діяльності – суддів, адвокатів, нотаріусів, юрисконсультів, працівників правоохоронних органів.

День юриста-професійне свято людей, усе життя яких підпорядковано гаслу «Знати право, служити праву, захищати право».

Перед юристами України стоять завдання утверджувати принцип верховенства права, удосконалювати законодавство, посилити правові гарантії захисту різних верств населення, підвищувати правову культуру людей.

Цікаво, що, окрім Дня юриста, в Україні існують і святкуються свята інших представників юридичної професії:

26 січня – Міжнародний день працівника митної служби
25 березня – День Служби безпеки України

26 березня – День Внутрішніх військ України

23 червня – День державної служби
25 червня – День митної служби України
4 липня – День судового експерта
2 вересня — День нотаріату

8 жовтня – вже відомий нам День юриста

30 жовтня – День податкової служби України

1 грудня – День працівників прокуратури

15 грудня – День працівників суду

17 грудня — День працівника державної виконавчої служби

19 грудня – День адвокатури

20 грудня – День працівників міліції

       Як бачимо, День юриста – найбільш універсальне з цих свят, яке об’єднує всіх тих, хто дотичний до нашої професії.

До речі, традиція святкувати День юриста існує не лише в Україні. Наприклад, в Росії День юриста святкують 3 грудня  – Указ Президента Російської Федерації про встановлення цього свята було видано лише 4 лютого 2008 року. У Киргизстані день юриста відзначається в останню неділю червня. Республіці Білорусь день юриста  святкують в першу неділю грудня, а в сусідній Молдові – 19 жовтня.У Сполучених Штатах Америки не існує дня юриста. Натомість є свято День права (англ. LawDay). Свято було встановлене президентом СШАДвайтомЕйзенхауером 1958 року. Відзначається 1 травня.

 

Для українського суспільства професія юриста дуже важлива, адже саме зараз, коли відбувається процес розвитку правової держави в Україні, перш за все на правознавче співтовариство покладаються надії і завдання затвердження принципу верховенства права, удосконалення українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості і правової культури українців.

З державою все гаразд, — вважають юристи, — якщо його основний Закон, Конституція, не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшують зону цих свобод.

 

Провідний спеціаліст Подільського

районного управління юстиції в м. Києві                          О.І. Гірченко

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024