8 ЖОВТНЯ – ДЕНЬ ЮРИСТА!

З моменту здобуття Україною офіційної незалежності в нашій країні було встановлено ряд спеціальних та професійних свят. Ця тенденція прийшла до нас із Заходу, де в кожного спеціаліста повинен бути «свій» день. Для юристів же кожна церемонія, яка з часом стає традицією, є важливим атрибутом власної діяльності. Тож ініціатива Спілки юристів та Спілки адвокатів, закріплена в Указі Президента від 16 вересня 1999 року святкувати День юриста щороку у жовтні, була виправдано сприйнята юридичною громадськістю з розумінням та навіть радістю. Окрім того, святкування Дня юриста співпало із закріпленою Указом Президента від 17 жовтня 1994 року ініціативою Української Правничої Фундації щорічно святкувати Відкриття Року Права 8 жовтня. Голова Спілки юристів Валерій Євдокимов тоді пояснив: «Ми не відмовилися від трирічної традиції відзначення «Відкриття Року Права», а навпаки, на розвиток цього заходу пропонуємо проводити його на кожному щорічному урочистому зібранні представників юридичної громадськості, присвяченому Дню юриста, але для тієї чи іншої галузі права, якій буде віддано пріоритет певного року. Тобто кожний рік діяльності юристів матиме своє правове спрямування»

Смислове навантаження дати «8 жовтня» ні для кого не є секретом – адже, згідно з історичними джерелами, саме у жовтні 1016 року відбулась битва між Ярославом Мудрим та Святополком, після якої князь Ярослав написав перші 18 статей нинішньої редакції «Руської Правди». Ці статті – перша пам’ятка правової думки на території Київської Русі і в літописах відома під назвою «Правда Ярослава». Число ж «8», розуміючи неможливість встановити точну дату роботи над «Руською Правдою», дослідники взяли умовно, склавши цифри у році створення цієї пам’ятки звичаєвого права нашої держави.

Цікаво, що, окрім Дня юриста, в Україні існують і святкуються свята інших представників юридичної професії:

     26 січня – Міжнародний день працівника митної служби;
     23 березня – Всесвітній день авторського права;
     25 березня – День Служби безпеки України;
     23 червня – День державної служби;
     25 червня – День митної служби України;
     4 липня – день Експерта;
     8 жовтня – вже відомий нам День юриста;
     30 жовтня – День податкової служби України;
     1 грудня – День працівників прокуратури;
     10 грудня – День прав людини;
    15 грудня – День працівників суду;
    19 грудня – День адвокатури;
    20 грудня – День працівників міліції.

Як бачимо, День юриста – найбільш універсальне з цих свят, яке об’єднує всіх тих, хто дотичний до нашої професії. Щоправда, в цьому ряді немає Дня нотаріуса – адже нотаріусів навряд чи можна віднести до, скажімо, державних службовців, але сподіваємось, що в майбутньому воно знайде своє місце в календарному році.

До речі, традиція святкувати День юриста існує не лише в Україні. Наприклад, в Росії День юриста святкують 3 грудня  – Указ Президента Російської Федерації про встановлення цього свята було видано лише 4 лютого 2008 року. Білорусі ж день юриста  святкують 6 грудня, а в сусідній Молдові – 19 жовтня.

     

Начальник Подільського районного Управління юстиції в м. Києві В.О. Пилипенко

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024