Головна  →  Новини  →  16 лютого 2024

105 років тому, 16 лютого 1919 року розпочалася Вовчухівська офензива Галицької армії

105 років тому, 16 лютого 1919 року розпочалася Вовчухівська офензива Галицької армії

План розробленої в штабі головнокомандувача Галицької армії Михайла Омеляновича-Павленка наступальної операції (офензиви) передбачав блокування зайнятого поляками Львова та наступ на місто з заходу. Через витік інформації до ворога український наступ, що розпочався 16 лютого, розвивався важко.

Тим не менш, 18 лютого 1919 року частини Галицької армії вийшли до залізниці Львів–Перемишль, перервали залізничний і телефонний зв’язок між цими містами. Українські частини вдало наступали в напрямку Судової Вишні й навіть увірвалися до Рави-Руської.Польське командування винуло на посилення своїх військ дві сильні групи. 19 лютого розпочався польський контрнаступ, який українці, однак, витримали. Врешті українські війська припинили спроби оволодіти Львовом на вимогу країн Антанти. Розпочалися переговори про перемир’я. 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024