Головна  →  Оголошення  →  4 січня 2024

Які ознаки й симптоми психологічних проблем можуть стати сигналом для раннього втручання керівника чи уповноваженого працівника?

Які ознаки й симптоми психологічних проблем можуть стати сигналом для раннього втручання керівника чи уповноваженого працівника?

Якщо ознаки та симптоми психологічних проблем добре зрозумілі, це може спонукати до раннього втручання, а значить і запобігання розвитку дистресу. Обмін інформацією про ментальне здоров’я також може допомогти співробітникам виявляти ознаки, особливо ранні, у себе та шукати підтримки. Деякі з типових ознак може бути важче визначити в співробітників, які працюють дистанційно, тому варто використовувати структуровані анкети для само оцінювання емоційного стану.

Типовими ознаками ймовірних психосоціальних проблем можуть бути зміни в поведінці та емоціях, які не були характерні для людини раніше, наприклад:

– зміни в зовнішньому вигляді;

– зниження продуктивності;

– запізнення на зустрічі та/або роботу;

– соціальна замкнутість;

– дратівливість, агресія;

– надмірна пильність;

– труднощі з концентрацією уваги;

– збільшення працівником тривалості свого робочого навантаження (робота без перерв);

– відсутність у зв’язку з хворобою;

– відволікання та розгубленість (часті помилки у виконанні роботи);

– зловживання психоактивними речовинами (алкоголь, наркотики, ліки).

Якщо спостерігається одна із цих ознак, це автоматично не означає, що людина погано себе почуває, але це має спонукати керівника (або уповноважену особу) до розмови про ментальне здоров’я. Під час розмови важливо уникати припущень та постановки діагнозів, важливо дотримуватися конфіденційності. Хорошою практикою в межах політики підприємства щодо психосоціальної підтримки є навчання керівників та уповноважених працівників не лише визначати ознаки дистресу, а й ефективно розмовляти з працівником про це, дотримуючись етичної поведінки.

 

КОРОТКО ПРО ВАЖЛИВЕ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ

Війна змусила людей відчувати себе більш пробудженими, уважнішими один до одного та до подій навколо. Водночас війна – це випробування для нашої психологічної стійкості. Найпоширеніший наслідок війни – це стрес та його прояви. Стрес – це захисна реакція нашого організму й сигнал для нашої психіки про небезпеку. Без стресу ми були б вразливими й не здатними протистояти труднощам. Усі ресурси психіки зосереджені на тому, щоб допомогти впоратися з раптовим болем, стресом, панікою, страхом.

Подумай, як твій врівноважений стан, хороший настрій впливають на продуктивність на роботі. І як тривоги, переживання, страх за своє життя, за своїх рідних, когось чи щось можуть «вибити з колії» й не дати змогу працювати ефективно.

Усвідомлюй, що може відбуватися із психікою людини під час війни й на що можна вплинути, щоб підтримати себе. Розумій, що таке «інформаційна дієта» в умовах війни і знай, як її дотримуватися. Нам потрібні новини заради безпеки, щоб вчасно реагувати і ухвалити рішення, тому «інформаційна дієта» – це не відмова від новин взагалі, а можливість зробити процес їх

«споживання» безпечним для власного здоров’я. Вмій застосовувати психологічну техніку «заземлення», коли «накриває» відчуття страху, паніки, тривоги. Дозволяй собі приємні емоції, підтримуй позитивні взаємини, виконуй корисну рутинну діяльність, май хобі, роби фізичні вправи. Турбуючись про інших, усвідомлюй, що я можу робити найкраще, щоб відчувати свою корисність і бути ефективним/ефективною.

Якщо не можеш впоратися зі стресом, то не соромся і вчасно звертайся до фахівця, адже усвідомлюючи, що психологічне консультування — це безпечна та конфіденційна розмова про свої страхи, значний стрес, занепокоєння і психологічне відновлення. Важливо вчасно помічати ознаки стресу, щоб запобігти появі ризиків, як-от психічні розлади, депресія, залежність, самогубство, міжособистісні конфлікти, зниження мотивації і продуктивності, травмування на роботі тощо. Найважливіше на сьогодні для кожного – це твій психологічний стан. Зверни увагу на те, як твої думки впливають на твій настрій, як ти сприймаєш себе, як спілкуєшся з рідними, друзями та колегами, як працюєш і вирішуєш повсякденні проблеми.

Дослідження показують, що турбота про інших: людей, тварин, рослини – зменшує не лише рівень тривоги, стресу й депресії, а й ризик смерті від хвороб. Це збільшує стійкість до наслідків, навіть сильного стресу після пережитого травматичного досвіду. Ми не можемо вплинути на появу стресової реакції та негативних думок, але ми можемо контролювати їх, щоб ефективно адаптуватися.

Ніщо не заспокоює нашу нервову систему краще, ніж розмова віч-на-віч із хорошим слухачем. Поговори про свої страхи з тим, кому довіряєш. Звертаючись до інших або приймаючи підтримку від інших, ти можеш не лише покращити своє самопочуття, повернути відчуття безпеки, а й ухвалити правильні рішення.

Бережімо життя і здоров’я своє та кожного, хто працює поряд, адже жодні новини не зможуть передати почуття людини, яка втратила своє здоров’я, чи сім’ї, яка не дочекалась когось з близьких з роботи.

Пам’ятайте! Безпека не буває зайвою! Найвищою цінністю людини є людське життя! Будьте пильними, бережіть себе і будьте здорові!

За матеріалами: https://pratsia.in.ua/ilo/informatsiynyy-material-dlya-lideriv-pidpryyemstv-profspilok.html

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024