«Мій улюблений світ без насильства»

Основним правовим документом, що захищає дитину від жорстокої поведінки, є Конвенція ООН «Про права дитини», яка передбачає:

y ст. 6 — максимально можливе забезпечення здорового розвитку дитини;

y ст. 16 — захист від свавільного або незаконного втручання в особисте життя дитини, від зазіхань на її честь і репутацію;

y ст. 24 — забезпечення заходів для боротьби з хворобами та недоїданням;

y ст. 27 — визнання права кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, морального, розумового, духовного та соціального розвитку;

y ст. 34 — захист дитини від сексуального домагання;

y ст. 37 — захист дитини від інших форм жорстокої поведінки;

y ст. 39 — заходи допомоги дитині, що стала жертвою жорстокої поведінки.

Насильство в жестах чи словах, приховане чи явне, насильство в школі чи сім’ї, воно є в суспільстві, яке байдуже до людей. Насильство фізичне чи психологічне, пережите чи уявне, воно ховається в нас самих, у наших думках і вчинках, воно живе в нас і посеред нас. Насильство — це не те, що трапляється тільки з іншими, це те, що стосується кожного з нас. Що з ним робити? Як розпізнати? Як визначити межу між позитивною енергією та руйнівною силою? Як уберегти себе й інших від цієї сили?

Жорстоке ставлення до дитини проявляють у таких формах:

-  y поводження з дітьми, як зі слугами;

-  y покарання, поводження як із підлеглими;

-  y відмова повідомляти про рішення, що стосуються опікунства.

Погрози:

а) кинути дитину;

б) завдання фізичної шкоди, ізоляція;

в) самогубства.

Емоційне насильство:

а) приниження, використання скарг;

б) використання дітей як довірених осіб;

в) непослідовність, несправедливість.

Економічне насильство:

а) не задовольняти основні потреби, контролювати поведінку за допомогою грошей;

б) витрачати сімейні гроші;

в) не підтримувати дитину;

г) використовувати дітей як засіб економічного торгу в разі розлучення.

Фізичне насильство, емоційне насильство, ізоляція, економічне насильство — це соціальні біди, які крадуть дитинство, роблять дітей передчасно дорослими, перекреслюють людське в людині.

Здається, ми забули, а то ніколи й не чули мудрих слів С. Соловейчика: «Щоб дитина виросла природно доброю та чесною людиною, щоб вона не намагалася вдавати з себе кращу, ніж є насправді, доводиться уникати примусу у вихованні. Примушуючи до чогось, ми зобов’язуємо дитину робити щось таке, що не відповідає її сутності, інакше її не доводилося б примушувати. Ефективне лише те виховання, яке привчає дитину до правди, привчає бути самою собою. Бути, а не вдавати».

Тому бути дітьми — це бути частинкою країни під назвою «Дитинство», коли на устах сміх, а на душі — мир. Це радість пізнання світу за допомогою її Величності Гри, це квіти маленьких і великих відкриттів, це любов до істини.

Бути батьками — це нести всю велич і гордість світу, тому що все в житті людини починається з сім’ї, із ніжної колискової, бо сім’я — то є святиня людського духу, благородних людських почуттів: кохання, вірності, піклування, родинного тепла й затишку. Недаремно Л. М. Толстой говорив: «Щасливий той, хто щасливий у себе вдома».

«Без сім’ї немає щастя на землі» — говорять в Україні. Сім’я для дитини має бути взірцем людяності, доброти, любові. Має бути? А чи є вона такою? А як же розглядати ці жахливі історії, пов’язані з дітьми? Немає виправдання бездушності, цинізму, агресивності, фанатичній жорстокості.

І щоб не потонути у хвилях негативних емоцій гніву, незадоволеності життям, які накладаються на не зовсім здорове соціальне зло, ми закликаємо всіх батьків берегти в собі людське, поважати в собі людину .

Людська жорстокість. Її ніколи, і, напевне, нічим не можна виправдати. Вона, як не прикро, сьогодні трапляється доволі часто. Про це свідчать незаперечні факти: щороку підлітки й неповнолітні скоюють близько 200 тисяч злочинів, половина з яких — надзвичайно жорстокі. Це — страшна й жахлива реальність. Щодня по телебаченню транслюють декілька кримінальних фільмів, які пропагують насильство, крадіжки, жорстокість. Дитина й насильство. Любов і жорстокість. Надія і відчай. Ми всі інтуїтивно тягнемося до світла в цьому світі.

Мій улюблений світ — без насильства,

Без жорстокості, болю і зла,

Де народом заспівана пісня

Містить тільки хороші слова.

Мій улюблений світ — без насильства,

Де немає страждання й війни,

Де розквітла калина барвиста,

Й голосінь не почуєш сумних.

 

Мій улюблений світ — це не казка,

А реальне щасливе життя,

Бо, звільнивши наш світ від насильства,

Можна сміло іти в майбуття.

І коли на теренах країни

Без страждань заживе кожне місто,

Скажуть люди всієї країни:

Україна — це світ без насильства.

І. Супрун

Провідний спеціаліст  Подільського районного

управління юстиції в м. Києві                                             О.І. Гірченко

 

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024