Головна  →  Новини  →  16 вересня 2013

Олександр Попов: «Для поглиблення співпраці між Києвом та Мінськом є не лише історичні передумови, але й політична воля»

Олександр Попов: «Для поглиблення співпраці між Києвом та Мінськом є не лише історичні передумови, але й політична воля»

Голова КМДА Олександр Попов високо оцінив результати поїздки київської делегації до Мінська. Підсумовуючи її результати, він висловив сподівання, що вже до кінця року столиці підпишуть нову угоду про співпрацю і стануть містами-побратимами.

«Візит перевершив мої сподівання. У наших міст дуже високий потенціал до взаємовигідної співпраці. Головне, що для цього є не лише історичні передумови, але й політична воля. Ми обов’язково матимемо новий етап економічних та гуманітарних відносин. Під час візиту ми обговорили можливості реалізації спільних проектів у галузі машинобудування, розвитку інфраструктури, створення спортивних та меморіальних об’єктів. Кияни та мінчани дружать давно, тож ми радіємо активізації туристичних потоків між нашими містами», – поділився враженнями Олександр Попов.

Голова КМДА привітав жителів Мінська в особі очільника Мінського міськвиконкому Миколи Ладутька з днем міста, який білоруська столиця відзначала 15 вересня. Керівники двох міст обговорили напрями співпраці та намітили перспективи підписання нового договору. Обмін досвідом у сферах житлово-комунального господарства, озеленення, благоустрою та розвитку дорожньо-транспортної інфраструктури відбувся також на рівні голів районів, які увійшли до складу делегації, та керівників комунальних підприємств, таких, як Київзеленбуд та Київавтодор.

Під час поїздки київська делегація відвідала кілька провідних промислових підприємств Мінська. Зокрема ознайомилася з досвідом виробництва комунального транспорту та важкої техніки. Олександр Попов ознайомився з роботою гуманітарних об’єктів: Дім милосердя та Національна бібліотека Білорусії, а також вивчив досвід Мінська у створенні великих спортивних об’єктів, зокрема Веслувального каналу та багатофункціонального комплексу Мінськ-арена. Крім цього голова Київської міської державної адміністрації зустрівся з екзархом білоруської православної церкви Митрополитом Мінським та Слуцьким Філаретом.

Окрему увагу очільник КМДА приділив меморіальним об’єктам присвяченим Великій вітчизняній війні. Зокрема, відвідав музейний комплекс «Лінія Сталіна».

«Лінія Сталіна» – це стратегічна оборонна смуга дотів, що проходила територією Росії, Білорусі та України. Фактично, ключовою точкою цієї оборонної системи були саме київські укріплення. Тож це ще одна локація нашої спільної історії. Цього року Київ відзначатиме 70-ту річницю звільнення від фашистських загарбників. І ця подія нас також об’єднує, тому що звільнення Києва не могло відбутися без участі білоруського фронту. Багато жителів Мінська були учасниками цього звільнення», – розповів Олександр Попов.

Під час візиту він зустрівся із п’ятьма білоруськими ветеранами, які були безпосередніми учасниками звільнення української столиці. Голова КМДА вручив їм пам’ятні медалі та від імені всіх киян подякував за мирне небо над українською столицею.

«Я вражений такою увагою. Приємно знати, що місто, яке вважаєш другим рідним, не забуло про тебе. Я форсував Дніпро в районі Букринського плацдарму. Тоді нам не було чого ділити. Ми відвойовували Київ, а кияни боронили Мінськ. Це наша спільна історія і ми зобов’язані її зберегти», – розповів ветеран ВВВ Микола Говорушкін.

Важливість збереження спільної історії а також поглиблення стосунків між Києвом та Мінськом підкреслив і голова міськвиконкому білоруської столиці Микола Ладутько. Він подякував голові КМДА за візит та закликав до активної співпраці між містами.

«Сьогодні ми не підписали жодних документів, але сьогодні ми зробили дещо набагато важливіше, бо саме зараз ми пишемо нову історію дружби і співпраці. Нам є чому повчитися один у одного, тож переконаний що така співпраця буде вигідна для усіх», – наголосив Микола Ладутько.

Нагадаємо, офіційний візит київської делегації до Мінська відбувся 13 вересня та був приуроченим до Дня Мінська, 1025 річниці Хрещення Русі, а також 70-літтю звільнення Києва від фашистських загарбників. Очолив делегацію голова КМДА Олександр Попов, до її складу також увійшли голови 5 районів міста: Дніпровського – Сергій Кравченко, Шевченківського – Сергій Зімін, Оболонського – Василь Антонов, Подільського – Сергій Крушановський, Святошинського – Юрій Бондар, а також керівник «Київзеленбуду» Михайло Царенко, Генеральний директор КК «Київавтодор» Петро Береговий, та очільник Київської торгово-промислової палати Микола Засульський.

За матеріалами: http://kievcity.gov.ua/news/10026.html

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024