Платники податків повинні повідомляти органи доходів і зборів про всі об’єкти оподаткування, пов’язані з господарською діяльністю

ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві інформує, що з метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах доходів і зборів за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб (за основним місцем обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які проводиться діяльність (неосновне місце обліку).

Звертаємо Вашу увагу, що платники податків незалежно від обраної ними системи оподаткування повинні повідомляти про всі об’єкти оподаткування, пов’язані з господарською діяльністю. А саме, протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття такого об’єкта необхідно повідомити про нього орган доходів і зборів за встановленою формою. Заява подається до Центру обслуговування платників податків відповідного органу (вікно прийому вхідної кореспонденції).

Форма заяви №20-ОПП «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність» затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» та розміщена на суб-сайті ГУ Міндоходів у м. Києві (kyiv.minrd.gov.ua) у рубриці «Електронні форми документів».

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі - об’єкти оподаткування), є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідними розділами Податкового кодексу України. Рекомендований довідник типів об’єктів оподаткування оприлюднюється на офіційному веб-порталі Міністерства доходів і зборів України (www.minrd.gov.ua, рубрика "Довідники"), а також розміщується на стендах в Центрах обслуговування платників податків при органах доходів і зборів. До типів об’єктів оподаткування відносяться, зокрема: земельна ділянка, сад, пляж, кар’єр, магазин, склад, кіоск, лоток, автомобіль, потяг, катер, цистерна та ін. У разі відсутності типа об’єкта оподаткування у зазначеному довіднику платник податків має право визначити його самостійно.

У разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування, платник податків надає зазначене повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією до органу доходів і зборів за місцезнаходженням об’єкта оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Інформація про такі об’єкти оподаткування, як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг), відображається у відповідній податковій звітності платника податків (податкові декларації з податку на прибуток, з податку на додану вартість, податковий розрахунок за ф. №1ДФ тощо), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у повідомленні за ф. №20-ОПП.

ДПІ у Подільському районі ГУ Міндоходів у м. Києві нагадує, що неподання у визначений строк повідомлення про об’єкти оподаткування тягне за собою накладення штрафу:

на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень;

на юридичних осіб - 510 гривень.

У разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року особою, до якої були застосовані штрафи за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу:

на самозайнятих осіб у розмірі 340 гривень;

на юридичних осіб - 1020 гривень.

Відповідальність за порушення встановленого порядку регламентована ст.117 ПКУ.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 06.05.2024