Головна  →  Новини  →  9 січня 2018

Валентин Мондриївський: «Об’єднані футболом!»

Валентин Мондриївський: «Об’єднані футболом!»

Інтерв'ю голови Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Валентина Мондриївського щодо розвитку футболу у столиці, надане Київській міській федерації футболу.

14 грудня 2017 року день народження громадської спілки «Київська міська федерація футболу», яка створена громадськими організаціями федерацій футболу всіх районів міста Києва. Кожний район обрав свого футбольного лідера, які мають спільний багатий досвід бізнесменів, чиновників, громадських діячів та тренерів. Протягом останніх років команди менеджерів цих лідерів будували в Києві нові футбольні поля за рахунок власних та інвестиційних коштів, створювали та фінансували дитячі, аматорські команди футболу, футзалу, пляжного футболу. Вони вигравали чемпіонати Європи та були успішними на чемпіонатах світу, представляючи столицю нашої держави.

Прес-служба КМФФ починає серію публікацій, які познайомлять футбольний актив Києва з новими лідерами, їх позиціями та думками відносно розвитку футболу Києва. Сьогодні представляємо Валентина Мондриївського – голова Подільської районної в місті Києві державної адміністрації, вихованець ДЮФШ «Зміна» (Біла Церква), почесний президент ФК «Поділ», гравець аматорського клубу ФК «Президенти» (Київ).

Валентине, що для Вас футбол і чому Ви вирішили виступити одним з ініціаторів та засновником створення Київської міської федерації футболу?

Фізичне виховання – це здоров’я нації. Адже недарма, мер Києва Віталій Кличко постійно наголошує, що Київ спортивна столиця! Моє особисте відношення до футболу вкрай позитивне! Цей вид спорту вчить не тільки поводитися з м’ячем. Футбол виховує повагу один до одного, до свого здоров’я, до соціуму і суспільства, в якому ми живемо. Тому, у всіх заходах, що популяризують здоровий спосіб життя, чи то футбол, чи інший вид спорту я намагаюся особисто брати участь та долучатися до гри. Не можна заохотити нашу молодь займатися спортом і розповідати як це чудово, якщо не показувати це власним прикладом. Як людина, котра системно займалася та займається футболом, як батько сина, який теж опановує майстерність гри і як депутат я розумію, що для того, щоб діти відійшли від екранів різноманітних гаджетів ми маємо їх не тільки заохотити, але й створити відповідні умови. Заняття футболом повинно стати ще більш доступним для всіх бажаючих, чи йде мова про професійний футбол, чи про дворовий.

Київська міська федерація футболу це об’єднання 10 районів столиці в міську федерацію, яка ставить на меті створення всіх необхідних умов для повноцінного розвитку футболу в Києві.

Назвіть основні проблеми, на Вашу думку, сучасного масового та дитячого футболу Києва?

Як на мене, сучасний футбол якщо він присутній в житті людини, досить позитивно впливає на всі аспекти його життя: коло спілкування, життєві орієнтири, освіту, дозвілля та інше. Це свого роду така життєва політика. Говорячи персонально про масовий футбол Києва і зокрема його розвиток, маємо деякий перелік проблем, і це в першу чергу нинішній стан матеріально-технічної бази. За підтримки міської влади в останні роки активно ведеться робота щодо облаштування сучасних ігрових та спортивних майданчиків поруч з будинками, але їх кількість, ще недостатня. За останні роки є і значні зрушення в питаннях будівництва та реконструкції місцевих стадіонів, футбольних полів і майданчиків із міні-футболу. Кількість самих футбольних полів, що мають відповідні розміри та характеристики, надто мала. Більше 25 років цьому питанню не приділялась особлива увага в Києві, тому не можливо одразу вирішити цю проблему. Ця робота потребує часу та значних коштів. У 2018 році міська влада за підтримки Федерації футболу України має великі плани відносно системного будівництва футбольних майданчиків в Києві. Щодо дитячого футболу, то у Подільському районі ми системно проводимо змагання серед дворових та шкільних команд. В цьому нам допомагали тренери футбольного клубу «Поділ», у якості методичної та організаторської складової. Саме вони проводили для юнаків майстер-класи та показували вправи, які допомагають розвити найкорисніші навички кожного гравця команди. Це до того, що окрім матеріально технічної бази, необхідно, щоб грати у футбол вчили саме фахівці із футболу! І, на мою думку, найважливішим є системна координація всіх зацікавлених сторін, розуміння єдиної мети та того, хто повинен займатися розвитком футболу, відповідати за його якість та поступове перетворення улюбленої гри мільйонів людей на вагомий інструмент оздоровлення нації.

16 лютого відбудеться виборчий конгрес, який в тому числі сформує нову команду топ-менеджерів київського футболу. Які Ви бачите основні та пріоритетні завдання нової команди?

Так, дійсно, 16 лютого відбудеться засідання Конгресу новоствореної Київської міської федерації футболу у залі НСК «Олімпійський». Основна ідея – надати новий імпульс та енергію розвитку футболу в Києві. Настає час реально змінити ситуацію. Все має бути не тільки прозоро, але професійно та грамотно з точки зору управління цим процесом. Основні цілі зрозумілі та прості, необхідно в умовах викликів сьогодення об’єднатися, перезавантажити систему управління футболом в столиці, зробивши її доступнішою, соціально орієнтованою та успішною. Необхідні результати! 

Якими шляхами повинно відбуватися фінансування дитячих турнірів? Сьогодні практично 100% дитячих турнірів фінансується батьківськими внесками. Чи взагалі це можливо змінити в теперішніх умовах?

На мою думку, необхідно говорити саме про державу стратегію розвитку дитячого спорту. Важливе просте розуміння того, куди рухається держава в цьому напрямку, які пріоритетні цілі ставить. І спортивні федерації повинні бути локомотивом та головними лобістами формування державної політики. Звичайно, маємо визнати, що коштів які виділяються дитячо-юнацьким спортивним школам не вистачає аж ніяк. Можливо, на якісь елементарні потреби, але ніяк не на розвиток. Тому, на жаль, батьки, турбуючись про досягнення та успіхи своїх дітей, допомагають. Необхідно посилювати роботу з долученням спонсорів, бізнесменів та меценатів. І цю маркетингову роботу повинна якісно роботи федерація! Є досить багато прикладів інших країн щодо збільшення фінансування на дитячий спорт, але поки що такі практики в Україна не застосовувались. Мова може йти про посилення державного контролю за лотерейною сферою та спрямування відрахувань від державних лотерей на фінансування медицини, культури і спорту. Міська влада не стоїть осторонь і всіляко допомагає дитячо-юнацьким спортивним школам, підтримуючи розвиток спорту в столиці. На моє переконання, тут мають співпрацювати всі: профільні федерації, міністерства, місцева влада. Це спільна мета та обов’язок.

Ваша думка щодо введення єдиного електронного реєстру футболістів?

Є різні думки з цього приводу. Мені здається введення такого реєстру в Києві наддасть нові можливості, забезпечить зрозумілість процесу, більшу прозорість та унеможливить будь-які зловживання в проведенні матчів. Це однозначно і підтримка діяльності дитячого тренера. Також полегшить і виведе на новий рівень ведення статистичної роботи.

Яка позиція та Ваша думка щодо можливості введення для дитячого тренера обов’язкового отримання вищої педагогічної освіти, крім тренерського диплому від федерації?

Робота тренерів-викладачів та інших фахівців так чи інакше пов’язана з навчально-виховним процесом, тому, можливо, було б доречно просто надати їм статус педагогічного працівника, адже вони працюють саме в дитячо-юнацьких спортивних школах.

Ваші персональні футбольні цілі чи мрії в новому 2018 році?

Моя футбольна мрія в 2018 році – це завершити реконструкцію шкільного стадіону середньої школи № 243, що на вул. Новомостицькій, 10. До мене неодноразово зверталися батьки з проханням допомогти в облаштуванні спортивних майданчиків та футбольного поля. Завдяки тому, що розвиток спорту та здоровий спосіб життя один з пріоритетів у роботі міського голови, ми спільними зусиллями розпочали реконструкцію цього стадіону, який в перспективі має стати сучасним, комфортним та головне безпечним осередком спортивного життя району. Тому, краще не розпилятися та всі сили у новому році на реалізацію саме цього інфраструктурного футбольного проекту Подільського району.

Діти це наше майбутнє! Мрії та бажання дітей стають для нас, дорослих, ціллю та планом для виконання. Нехай маленькими кроками і не все відразу,але Київ покаже приклад спортивної столиці, яка піклується про здоровий спосіб життя та успішне майбутнє маленьких киян.

Джерело: http://kmff.com.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024