Головна  →  Новини  →  28 грудня 2017

Щодо обрізки декоративних культур на території Подільського району міста Києва

Щодо обрізки декоративних культур на території Подільського району міста Києва

У комунальному підприємстві по утриванню зелених насаджень Подільського району столиці роз'яснили ситуацію щодо обрізки дерев, що проводиться на території Подільського району.

Як зазначили у підприємстві, існує три види обрізки декоративних культур: формувальна, омолоджувальна та санітарна. Кожен із цих видів обрізки має свою певну мету, але всі вони спрямовані на поліпшення стану та зовнішнього вигляду рослини, покращення її декоративності і продовження сроку життя.

Формувальна обрізка, як правило, проводиться ранньою весною на молодих деревах переважно у вуличних посадках та спрямований на прорідження крони і придання їй необхідної форми.

Санітарна обрізка проводиться протягом всього вегетаційного періоду рослин та спрямована на видалення сухих, пошкоджених, хворих гілок, але набільш сприятливими є весняна та осіння обрізка, коли дерева знаходяться у стані спокою.

Омолоджувальна обрізка спрямована на омолодження старих, вікових дерев для продовження їх віку життя, зменшення аварійності та поліпшення декоративності. Розрізняють весняне та осіннє омолодження дерев. Санітарна та омолджувальна обрізка в парках та скверах КП УЗН Подільського району досить часто проводить разом. У весняний період ці роботи розпочинаються в кінці зими, коли температура повітря опускається нижче – 10 градусів і триває до початку сокоруху.

Осіння обрізка розпочинається піся закінчення вегетації і триває, як правило, до настання тривалих мінусових температур. Враховуючи значні зміни клімату в м. Києві за останні десятиліття, коли справжня зима приходить значно пізніше від календарних строків, осіння обрізка дерев може тривати до кінця року і навіть довше.

Зокрема, в поточному році, коли температурні показники рідко опускаються ниже 0 градусів і за прогнозами синоптиків такі погодні умови будуть зберігатися в найближчій перспективі, санітарна та омолоджувальна обрізка триватиме щонайменше до кінця року. За подібних погодних умов, якщо температура на тривалий період не опускатиметься нижче – 10 градусів КП УЗН Подільського району буде проводити обрізку дерев протягом всієї зими.

Крім того, при обрізці дерев враховуються їх фізіологічні особливості. Зокрема, у всіх різновидів клена дуже рано починається сокорух, тому важливо обрізку цих дерев максимально провести восени. На території Подільського району клен є однією з домінуючих порід дерев, тому обсяги робіт по їх обрізці великі та тривають, як правило, до кінця року.

Важливим елементом при проведенні обрізки дерев є зашпаровування або зафарбовування місць зрізів, які перевищують у діаметрі 2 см. При зафарбовуванні зрізів враховуються погодні умови. Зафарбовувати "рани" потрібно в суху погоду, щоб фарба не зверталася і рівномірно лягала на зріз.    

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024