КМДА Київська міська державна адміністрація


23 червня 2017

22 червня у Подільській райдержадміністрації провели семінар-нараду з охорони праці (фото)

22 червня у Подільській райдержадміністрації провели семінар-нараду з охорони праці (фото)

2 червня перший заступник голови Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Микола Дубовик провів семінар-нараду з охорони праці на тему: “Актуальні питання дотримання належних санітарно -гігієнічних та  безпечних умов праці в медичних закладах, організація проведення атестації робочих місць ”.

Микола Дубовик у своєму виступі наголосив на тому, що збереження працездатності, здоров’я та життя людей – найголовніші цінності, адже ніякі компенсації не повернуть втрачені на виробництві здоров’я та життя.

У ході семінару-наради начальник відділу експертизи умов праці Головного управління Держпраці у Київській області  Денис Дяченко та начальник  відділу з питань гігієни праці Головного управління Держпраці у Київській області Роман Красножон доповіли на яких робочих місцях потрібно проводити атестацію.

Так, положенням про Державну службу України з питань праці передбачено здійснення контролю за правильністю застосування роботодавцями списків на пільгове пенсійне забезпечення та якісного проведення атестації робочих місць за умовами праці.

Атестація робочих місць за умовами праці проводиться не рідше одного разу на 5 років. Якщо атестація робочих місць за умовами праці не проведена, працівники, що працюють в шкідливих умовах, втрачають право на призначення пенсії на пільгових умовах. Робоче місце вважається атестованим з дати видання наказу підприємства  “Про результати проведення атестації робочих місць за умовами праці”.

Відповідальність за своєчасне та якісне проведення атестації покладається на керівника підприємства, організації. Керівник підприємства несе відповідальність за порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення, порушення тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (відповідно до статті 41 Кодексу України  “Про адміністративні правопорушення”).

Правовою основою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці, Списки виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах. На семінарі – нараді доводилась   Нормативно-правова база для проведення атестації робочих та як атестація робочого місця за умовами праці впливає на право працівника на пенсію.

Перелік робочих місць з пільговим пенсійним забезпеченням затверджується наказом  по підприємству, організації і зберігається протягом 50 років.

Разом з тим слід зауважити, що за результатами атестації робочих місць визначається не лише право працівників на відповідні пільги, а й розробляються заходи щодо поліпшення умов праці та оздоровлення працівників, у т. ч. організаційні, технічні, економічні та соціальні заходи, передбачені колективним договором щодо поліпшення умов трудової діяльності на виробництві. Також за рахунок коштів роботодавців можуть встановлюватись інші пільги та компенсації, не передбачені законодавством.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.