КМДА Київська міська державна адміністрація


21 лютого 2017

Обережно! Ожеледиця!

Обережно! Ожеледиця!

Сектор з питань охорони праці Подільської районної в місті Києві державної адміністрації звертає увагу, що перепад температури та шар снігового покриття сприяють виникненню ожеледиці. Ожеледиця представляє безпосередню небезпеку життя і здоров'ю людей, безпечному руху транспортних засобів по дорогах. Щоб уберегтися від травм під час ожеледиці  радимо дотримуватись простих правил поведінки.

Поради водіям:

  • дотримуватися швидкісного режиму, дистанції і відмовитися від ризикованих маневрувань, які при несприятливих погодних умовах можуть привести до створення аварійних ситуацій;
  • при наближенні до пішохідних переходів і місць розташування дитячих установ знижуйте швидкість до мінімуму;
  • не забувайте увімкнути габаритні вогні чи протитуманними ліхтарі;
  • при погіршенні погодних умов із інтенсивним випадінням снігу та ожеледицею на дорогах не використовуйте автотранспорт із «літніми» шинами.

Поради пішоходам:

  • ходіть не поспішаючи, ноги злегка розслабте й трохи зігніть у колінах, ступайте на всю підошву;
  • не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але й важких травм, особливо переломів і струсів мозку. Розмахуйте руками в такт ходьби – так краще утримати рівновагу;
  • при порушенні рівноваги під час ходьби в ожеледицю спробуйте швидко присісти, це найбільш реальний шанс утриматися на ногах;
  • якщо падіння не уникнути – напружте м’язи, згрупуйтесь, а доторкнувшись до землі спробуйте перекотитись, – удар, спрямований на вас, зменшить свою силу;
  • будьте уважні й на тротуарі – автомобіль може занести або водій може вчасно не загальмувати;
  • коли перебігаєте дорогу перед автомобілем, врахуйте, що гальмівний шлях на слизькій дорозі збільшується в 4-5 разів;
  • обходьте металеві кришки люків – як правило, вони вкриті льодом.

Також звертаємо вашу у вагу на те, що перепад температури та шар снігового покриття на похилих дахах будівель сприяють виникненню крижаних бурульок, які звисають ламаючись загрожують впасти на голову перехожим та серйозно травмувати. Особливу небезпеку бурульки становлять у старих кварталах нашого району, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків. Танучи, або від своєї ваги бурульки ламаються та падають, що є небезпечним для пішоходів. Роботодавцям, власникам житлових і адміністративних будівель слід організувати заходи щодо очищення дахів від снігу та знищення бурульок і льодових наростів. У разі неможливості позбавитися від бурульок — забезпечити обмеження доступу працівників, громадян до небезпечних ділянок.

Не менше загрозливою є ситуація поблизу під'їздів багатоповерхових будинків та при вході до торговельних майданчиків. Вірогідність травмування в цих місцях є найвищою. Щоб не стати жертвою крижаних бурульок, які можуть впасти на пішохода, необхідно не заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності - самому звертати увагу на наявність небезпечних утворень з криги і снігу на дахах  будинків.

Уважними слід бути під час прогулянок у парку, особливо з дітьми. На деревах утворюється значний сніговий покрив, подекуди з них може впасти велика брила снігу разом з бурульками. Тому, проходячи біля високих дерев, спершу необхідно переконатися, що немає загрози падіння снігу.

Також звертаємо увагу, що власники підприємств, установ та організацій, які вчасно не прибиратимуть навколишні території та не здійснюватимуть відповідні заходи благоустрою, будуть оштрафовані. Згідно із чинними правилами благоустрою Києва, посадові особи та власники установ і підприємств несуть відповідальність за благоустрій прилеглої території, зокрема, розчищення площ від снігу в зимову пору року.

Користуючись цими нехитрими правилами людина зможе убезпечити себе в зимовий період часу, коли на дорогах ожеледиця. Також дотримання цих основних заходів безпеки та порад дозволить вам уникнути трагічних наслідків.

Уникайте небезпечних ділянок, адже Ваше життя і здоров’я залежить тільки від Вас. Будьте пильними, бережіть себе! 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.