Головна  →  Новини  →  18 листопада 2016

У Київраді презентували концепцію нового Положення про бюджет участі

У Київраді презентували концепцію нового Положення про бюджет участі

У Київській міській раді обговорили концепцію нового Положення про бюджет участі. За результатами двох воркшопів за участі представників громадськості, депутатських фракцій КМР, секретаріату Київради, КМДА та РДА було напрацьовано новий механізм подачі, розгляду та реалізації громадських проектів, аби бюджет участі став дійсно демократичним, інноваційним та ефективним для Києва. Про це повідомляє прес-служба Київради.

- Бюджет участі — новий механізм для Києва, який дозволяє залучити активну громаду до самоврядування. Це частина коштів міського бюджету, щодо якої мешканці міста самостійно обирають на що їх витрачати шляхом голосування, результати якого мають пряму дію, незалежно від волі чиновників та депутатів. Бюджет участі став трендом останніх 5 років у різних країнах світу, зокрема, у понад 1 500 містах. Тим більше, зараз він дуже активно впроваджується в Україні. Ми вважаємо, що цей інструмент електронної демократії в поєднанні з електронними петиціями, дозволить кардинально реформувати відносини між громадою і владою, - зазначив керуючий справами секретаріату Київради Ігор Хацевич.

За його словами, цей механізм працюватиме лише тоді, коли матиме довіру громадськості. Саме тому в новій редакції положення пропонується “відкритість для всіх”. Це означає, що проект може подати будь-хто, навіть іноземець, але голосуватимуть за всі ідеї лише кияни. Пропонується значно спростити і саму процедуру голосування.

- У всіх міст є своя особливість моделі бюджету участі, як і культури самоврядування. Активне долучення київської громадськості, академічної спільноти, активістів Kyiv Smart City у співпраці з експертами КМДА та депутатами Київради, творить інноваційну київську модель. Наприклад, якщо вже відбулися всі етапи перевірки, і започаткувався процес співпраці між авторами проектів і розпорядниками бюджетних коштів, голосування має відбуватися, з використанням сучасних технологій. І ми вже могли би зараз, на відміну від усіх інших міст, запровадити виключно електронне голосування. Тому що класичний підхід, коли пропонується і електронне, і паперове голосування, викликає одразу дуже багато підозр, - переконаний експерт Реанімаційного пакету реформ, спів-координатор Kyiv Smart City Сергій Лобойко.

Також пропонується механізм реєстрації проектів зробити максимально лібералізованим, механізованим та демократичним, аби уникнути стосу паперів.

Довідково: Наразі нараховується 14 проектів Бюджету участі, які успішно пройшли оцінку комісії, 30 — відхилено, ще понад 90 знаходяться на розгляді. Подавати власні проекти щодо покращення благоустрою столиці, кияни можуть до 6 грудня та бачити їх на сайті https://gb.kievcity.gov.ua/

Нагадаємо, кияни подали уже 127 проектів до Бюджету участі.

Джерело: http://vechirniykiev.com.ua/news/u-kyyivradi-prezentuvaly-kontseptsiyu-novoho-polozhennya-pro-byudzhet-uchasti

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024