Головна  →  Новини  →  5 вересня 2016

У місті Києві з 2 вересня запроваджено карантинний режим по амброзії полинолистій та ценхрусу довгоголковому

У місті Києві з 2 вересня запроваджено карантинний режим по амброзії полинолистій та ценхрусу довгоголковому

Амброзія полинолиста - однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва полинолиста). Стебло і листя опушене. Амброзія - однодомна рослина, має одностатеві чоловічі жіночі квітки, зібрані в колосоподібнісуцвіття на вершинах гілок, кошики з жіночими квітками розміщені в пазухах верхніх листків. Розрізняють дві форми амброзії: сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями; зелена, розсіяноопушена.

Алергогенність

Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійнийполіноз. Алергію викликають білки - антигени, які знаходяться в пилку амброзії.Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, проходить різке запалення слизових оболонокверхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

Карантинні заходи

Категорично забороняється завезення засміченої підкарантинної продукції у вільні від бур'яну райони; обов'язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза; при виявленні бур'яну вантаж підлягає поверненню відправникові або очищення під контролем держінспектора з карантину рослин, та при неможливості очищення - переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів та переробку; при виявленні насіння амброзії у кормових відходах, вони підлягають переробці з розмеленням часток не більше 1 мм, а малоцінні відходи знищують під контролем держінспектора з карантину рослин шляхом спалювання чи закопування на глибину 0,5 м; проведення обстежень сільськогосподарських угідь на виявлення бур'яну в період вегетації.

Ценхрус довгоголковий CеnchruslongispinusFernald

Ценхрус довгоголковий - бур'ян , який несе загрозу людям і домашнім тваринам. Його, вкриті шипами плоди пошкоджують шкіру тварин, ранять шлунково-кишковий тракт та ротову порожнину. Шипи досить міцні і здатні травмувати шкіру людей і тварин. Колоски ценхрусу володіють аллелопатичним потенціалом, тобто в огортках містяться речовини, які пригнічують проростання насіння інших рослин. Ценрус якірцевий (малоквітковий, довгоголковий) здатний рости на будь яких грунтах, але перевагу віддає піщаним грунтам. Він утворює цілі колонії на узбережжях водоймищ, відкосах залізниць та автомобільних доріг.

Морфологічно-біологічні особливості: однорічна рослина. Стебла товсті, плоскі, прямі і розгалужені. Рослина висотою  20 – 60 см. Суцвіття – колосоподібна волоть, що складається з 8 – 15 колосків буруватого або жовтувато-зеленого кольору, вкритих гострими шипами. Колоски вузькі, оточені колючою обгорткою із щетинок, що зростаються біля основи. Плід  - зернівка.  Зернівка має чорно-бурий або зелено– жовтий колір, схожа на насінини суданської трави, але менша за розміром, вкрита колосковою лускою й оточена гострими шипами, завдяки яким прикріплюється до вовни тварин та одягу людей.. Одна рослина утворює близько 2000 насінин.

Шкодочинність: Здатен розвивати потужну надземну масу, що спричиняє пригнічення культурних рослин.

Ценхрус наносить шкоду тваринництву. Насіння знижує якість вовни овець. При потраплянні разом із кормом до порожнини рота тварин пошкоджує слизову оболонку , що призводить до появи виразок та пухлин.

Шляхи поширення: з насіневим матеріалом, сіном, соломою, шерстю тварин.

Заходи боротьби: глибока оранка, використання сівозміни, на необроблюваних землях застосовують  багатократне косіння або випалювання, метод чорного пару, культивація, обробіток грунту після збору урожаю, хімічні методи, догляд насіннєвого матеріалу, вовни.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024