Головна  →  Оголошення  →  19 серпня 2016

Сектор охорони праці нагадує як надати першу долікарську допомогу

Що обов'язково потрібно робити під час надання долікарської допомоги при гострих хімічних отруєннях?

•   Передусім  потрібно якнайшвидше  припинити  подальше  надходження  отруйної речовини  в організм. Якщо вона надходила з повітрям, слід вивести потерпілого з приміщення на свіже повітря або щонайшвидше провітрити його. Розстібнути одяг, який утруднює дихання, зняти пояс; дати прополоскати рот і горло розчином питної соди (1 чайна ложка на склянку теплої води).

•  Якщо речовина потрапила на шкіру, необхідно якнайшвидше зняти її ватним або марлевим тампоном, добре обмити уражені  місця теплою  водою з милом.  При  появі  на  шкірі  набряклості, почервоніння, пухирів або виразок закрити уражене місце чистим бинтом.

•  При попаданні речовини в очі слід промити їх великою кількістю теплої води протягом 15-20 хв., після чого накласти суху пов'язку.

• Якщо речовина потрапила в шлунок, то в першу чергу слід промити його - дати випити 5-6 склянок теплої води, потім, подразнюючи пальцями задню стінку глотки та корінь язика, викликати блювання. Таке промивання проводиться повторно доти, поки промивні води не стануть чистими. При будь-якому отруєнні - навіть у легких випадках - слід викликати лікаря. Для того, щоб установити причину отруєння, потрібно розповісти лікарю всі обставини того, що відбулося, зберегти та передати у відповідну лабораторію залишки препарату, недопитої рідини або посуд, в якому вони знаходилися.

Нижче наведено короткі рекомендації з надання допомоги потерпілим у випадках, що зустрічаються найчастіше.

Отруєння токсичними речовинами

Ознаки: затьмарення свідомості, запаморочення, головний біль, галюцинації, нудота, блювання, порушення координації рухів, блідість шкіри, у тяжких випадках - втрата свідомості.

Перша допомога: промити шлунок, дати понюхати нашатирний спирт на ваті (у жодному разі не з пляшечки, щоб уникнути опіку слизових оболонок верхніх дихальних шляхів),  дати випити багато рідини.

Наркотичне отруєння

Ознаки: сонливість, запаморочення, шум у вухах, нудота, блювання, затьмарення або втрата свідомості, судоми, слабкий, сповільнений пульс.

Перша допомога: промити шлунок, дати проносне, гарячі ванни чергувати з холодними обливаннями, не давати спати, стежити за диханням. При його зупинці провести штучну вентиляцію легенів, розтерти та зігріти тіло.

Отруєння алкоголем

Ознаки: стан сп'яніння, нудота, блювання, порушення координації рухів, незв'язна мова, збудження, що переходить у пригнічення, почервоніння обличчя, яке переходить у блідість, утрата свідомості, специфічний запах з рота.

Перша допомога: дати понюхати нашатирний спирт, промити шлунок, давати пити воду, в яку додано 3-5 крапель нашатирного спирту, напоїти гарячою кавою.

Отруєння нікотином

Ознаки: сильна слинотеча, нудота, прискорення пульсу, шум у вухах, запаморочення, відчуття страху, слабкість, тремтіння рук, спазми гортані, стравоходу, шлунка, блювання, порушення свідомості, звуження зіниць, збліднення шкіри, посилена пітливість. Може настати параліч дихального центру.

Перша допомога: винести потерпілого на свіже повітря, дати понюхати нашатирний спирт, промити шлунок, за необхідністю провести штучну вентиляцію легенів, дати серцеві ліки.

Харчове отруєння

Ознаки через 2-3 год. після вживання неякісних продуктів з'являються нудота, блювання (що періодично повторюється), переймоподібний біль у животі, частий пронос, загальна слабкість, блідість шкіри, спостерігаються підвищення температури тіла, частішання та ослаблення пульсу, охолодження кінцівок, судоми м'язів гомілок.

Перша допомога: негайно промити шлунок, очистити кишечник (сольове проносне або рицинова олія). У жодному разі не приймати алкоголь, який зумовлює додаткову інтоксикацію, давати багато пити, поєднуючи це з тепловими процедурами. Не можна залишати потерпілого без нагляду, щоб не пропустити зупинку дихання та серцевої діяльності.

Сектор з питань охорони праці

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024