Головна  →  Новини  →  22 лютого 2016

Вжиття заходів з попередження аварій під час експлуатації газових балонів

Вжиття заходів з попередження аварій під час експлуатації газових балонів

Щороку під час експлуатації балонів зрідженого вуглеводневого газу в закладах громадського харчування трапляються аварії. Їх наслідки можуть бути трагічними – від травмувань до смерті працівників та відвідувачів. Впродовж 2015року в Україні сталося 55 аварій при використанні газу в побуті, внаслідок яких було травмовано 116 осіб, у тому числі 50 осіб смертельно.   

За результатами проведених розслідувань, типовими причинами аварій та нещасних випадків, пов’язаних з використанням газу в побуті, що сталися протягом 2015року, були: самовільне втручання абонентів в роботу газових приладів, не дотримання абонентами вимог безпеки при використанні газом, відсутність контролю з боку посадових осіб газорозподільних підприємств за додержанням працівниками вимог з охорони праці та промислової безпеки при виконанні робіт, в частині якісного проведення технічного обслуговування внутрішньо будинкових систем газопостачання та обладнання.

Основними причинами нещасних випадків – порушення власниками закладів громадського харчування Правил безпеки систем газопостачання; Правил будови та безпечної експлуатації посудин, що працюють під тиском; вимог паспортів заводів – виробників газових приладів та інструкцій по експлуатації газових приладів, а саме:

- самовільна газифікація закладів громадського харчування;

- самовільне встановлення додаткового газового обладнання та балонів зрідженого вуглеводневого газу без проектної документації та в не призначених для цього приміщеннях;

-  неякісне проведення перевірки технічного стану димових та вентиляційних каналів спеціалізованими організаціями;

-  не надання працівникам спеціалізованих підприємств газового господарства доступу до огляду та ремонту газового обладнання закладів громадського харчування  та інші.

Великою проблемою є заправка балонів зрідженим вуглеводним газом в непередбачених для цього місцях (до яких відносяться автомобільні газонаповнювальні пункти) при відсутності контролю рівня наповнення балонів та огляду їх технічного стану. 

Найбільшою групою ризику є балони, закачані газом на автомобільній заправці. Найперший ризик полягає в тому, що заправлений понадміру балон може не доїхати додому і вибухнути просто в багажнику автомобіля. Найчастіше це трапляється, коли покупець просить в заправника побільше накачати балон, а той і не заперечує. В літню пору, коли балон на повітрі розігрівається і тиск газу в ньому виходить за допустимі межі, - він розривається.  Таке  “заправлення на всі гроші” зайвий раз свідчить про те, що балони скрапленим газом повинні заправляти лише спеціалісти газових господарств, які мають відповідну ліцензію. До того ж, заправка балонів на АГЗС для побутового використання суворо заборонена.

Разом із тим за куплений на заправці газ доводиться щоразу переплачувати. Адже зазвичай заправники запевняють клієнта, що “закачали” газу набагато більше, аніж його взагалі може вміститися в балоні та ще й  беруть додаткові гроші. В результаті клієнт повертається додому “переконаний” у вигідній покупці, не знаючи, що стандартний балон може вмістити максимум 37 літрів зрідженого газу або 21кг вагою.

Другою небезпекою є технічний стан балонів. Кожен балон, який проходить через руки газовиків кожні 5 років, о посвідчується. Непридатні до використання балони бракуються і вилучаються з експлуатації. Тому, купивши балон у газового господарства, можна не гадати:  “вибухне - не вибухне”. Газовики свою справу знають, та й перед законом вони підзвітні. Натомість на заправках, зазвичай, коли через недбалість заправника гине споживач газу, тоді слідчим важко встановити істину: заправник звільняється із роботи і зникає в невідомому напрямку. Тому, щоб не наробити собі біди, варто пам’ятати, що скраплений газ в балонах відпускається лише підрозділами, які  мають ліцензію на цей вид діяльності, згідно з законодавством України.    

Заправка побутових газових балонів на автозаправках категорично забороняється. Балони зрідженого вуглеводневого газу мають наповнюватися лише на газонаповнювальних станціях або пунктах, де застосовують їх ваговий контроль. Поставлення зрідженого   вуглеводневого газу в балонах безпосередньо абонентам і заміна балонів повинні виконуватися працівниками газонаповнювальних станцій (пунктів).

Також, власники закладів громадського харчування можуть придбати балони зріджених вуглеводних газів в спеціалізованих магазинах з продажу зріджених вуглеводневих газів (підприємство торгівлі), що здійснюють реалізацію зріджених вуглеводних газів споживачам у побутових балонах.

Запам’ятайте основні вимоги для попередження нещасних випадків:

При експлуатації газового устаткування не дозволяється підігрівати балони зі зрідженим газом, встановлювати їх поблизу опалювальних приладів, виявляти витікання газу за допомогою запаленого сірника або інших джерел відкритого вогню, користуватися несправними газовими приладами чи використовувати їх не за призначенням.

Не можна залишати без нагляду працюючі газові прилади, бо на випадок затухання одного з пальників в приміщення починає надходити газ, він накопичується та може вибухнути.

Якщо газ потрапив у повітря приміщення, негайно слід закрутити кран подачі газу і провітрити приміщення.

Не можна розміщувати біля газової плити речовини, що можуть легко займатися.

КОРИСТУЮЧИСЬ ГАЗОВИМИ ПРИЛАДАМИ НЕОБХІДНО:

- відкривати кватирку на час роботи газових приладів;

- слідкувати, щоб димові та вентиляційні канали були завжди справні;

- не залишати працюючі газові прилади без нагляду;

- після закінчення користування газовими приладами перекрити крани на газових приладах і перед ними;

- у разі несправності газового обладнання викликати працівників спеціалізованого підприємства газового господарства;

- у разі витоку або раптового припинення подачі газу негайно перекрити крани пальників газової апаратури на газопроводах перед нею, відкрити кватирки, не запалювати вогонь, не курити, не вмикати і не вимикати електроприлади і повідомити аварійну службу “104”.

Не довіряйте та не звертайтесь до сторонніх осіб за наданням допомоги у використанні будь – яких робіт з питань ремонту газових балонів та наповнення їх газом! Це мають робити лише кваліфіковані працівники газового господарства.

Будьте завжди уважні при користуванні газом, неухильно дотримуйтесь правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука безпеки не тільки Вашої а і оточуючих!

 Сектор з питань охорони праці

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024