Головна  →  Оголошення  →  3 лютого 2016

До уваги керівників підприємств, установ та організацій Подільського району!

Сектор з питань охорони праці повідомляє, що Кабінет міністрів України ліквідував Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки України (Держпромнагляд) і передав його повноваження Державній службі України з питань праці (Держпраці). Відповідне розпорядження №1021-р від 30.09.2015 року опубліковано на сайті Кабміну.  

У зв’язку із зростанням нещасних випадків на виробництві сектор з питань охорони праці наступне: відповідно до результатів аналізу травматизму зі смертельними наслідками основною причиною виникнення нещасних випадків є порушення трудової дисципліни і не менш важливим фактором, що може спричинити нещасний випадок на виробництві  є вживання алкоголю під час виконання трудових обов’язків а також організаційні недоліки.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я смерть від нещасних випадків на сьогодні займає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань, переважно гинуть працездатні люди молодого та середнього віку.

Рівень травматизму значно вищий у країнах, що розвиваються, ніж у промислово розвинених державах. Так, в країнах Європейського Союзу щорічно жертвами нещасних випадків і  профзахворювань стають близько 10 млн. чол.., з них майже 8 тис., гине, в Україні на виробництві травмуються 47 тис. чол.., з них 1551- смертельно, отримують професійні захворювання  3,7 тис. чол., 17 тис. чол., стають інвалідами. У всіх країнах світу кожні 3 хвилини гине людина, в Україні ж внаслідок травм кожні 5 годин помирає одна людина, кожної секунди в світі на виробництві травмується 4 особи,  в Україні ж кожні 8 хвилин травмується одна людина. Кожного місяця в світі на роботі травмується така кількість людей, яка дорівнює населенню Парижа.

У разі настання нещасного випадку безпосередній керівник робіт зобов’язаний: терміново організувати надання першої невідкладної допомоги потерпілому, забезпечити у разі потреби його доставку до лікувально-профілактичного закладу; негайно повідомити роботодавця про те, що сталося; зберегти до прибуття комісії з розслідування ( спеціального розслідування) нещасного випадку обстановку на робочому місці та машини, механізми, обладнання, устаткування у такому стані, в якому вони були на момент настання нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров’ю інших працівників і не призведе до більш тяжких наслідків та порушення виробничих процесів), а також вжити заходів до недопущення подібних нещасних випадків. Роботодавець, одержавши повідомлення про нещасний випадок, (крім випадків передбачених п.37 Порядку) зобов’язаний: протягом однієї години передати з використанням засобів зв’язку та протягом доби на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок (відповідно до постанови КМУ від 30.11.2011р. №1232 “Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві”): первинній організації профспілки а у разі відсутності профспілки – уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці; територіальному органові Держгірпромнагляду (Головне управління Держпраці у Київській області, яке знаходиться за адресою: місто Київ вул. Вавілових, 10)  за місцезнаходження підприємства; Фондові за місцезнаходженням підприємства, протягом доби утворити комісію у складі не менше трьох осіб та організувати проведення розслідування. До складу комісії входять: керівник служби охорони праці або посадова особа, на яку  роботодавцем покладено виконання функцій з охорони праці (голова комісії), представник Фонду за  місцезнаходженням підприємства, представник первинної профспілки (у разі відсутності профспілки – уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці) а також представник підприємства, інші особи. До складу комісії не може входити безпосередній керівник робіт. Голова комісії зобов’язаний письмово поінформувати потерпілого або уповноважену ним особу, яка представляє його інтереси, про його права та з початку роботи комісії запросити до співпраці.

Про груповий нещасний випадок, нещасний випадок із смертельним наслідком, нещасний випадок, що спричинив тяжкі наслідки (каліцтво), випадок смерті: роботодавець зобов’язаний  протягом однієї години повідомити з використанням засобів зв’язку та протягом трьох годин подати на паперовому носії повідомлення про нещасний випадок: територіальному органові Держгірпромнагляду (Головне управління Держпраці у Київській області, яке знаходиться за адресою: місто Київ вул. Вавілових, 10)  за місцезнаходження підприємства; органові прокуратури за місцем настання нещасного випадку; Фондові за місцезнаходженням підприємства; органові управління підприємства ( при його відсутності місцевій держадміністрації); закладові державної  санітарно - епідеміологічної служби, який здійснює санітарно - епідеміологічний нагляд за підприємством (у разі виявлення отруєнь); первинній організації профспілки а у разі відсутності профспілки – уповноваженій найманими працівниками особі з питань охорони праці. Спеціальне розслідування нещасного випадку (крім випадків передбачених п.39 Порядку) проводиться комісією зі спеціального розслідування нещасного випадку утвореною територіальним органом Держгірпромнагляду (Головне управління Держпраці у Київській області)  за місцезнаходженням підприємства або за місцем настання нещасного випадку.

У 80% причин виробничого травматизму простежується так званий  “людський фактор”, що свідчить про низький рівень трудової дисципліни, неякісне проведення інструктажів з безпеки виконання робіт та їх організації, не використання засобів індивідуального захисту. За кожним нещасним випадком стоїть – людська доля, сльози матерів, рідних, інвалідність, загублене здоров’я, а часто і життя.

Подільська районна в місті Києві державна адміністрація, зважаючи на важливість забезпечення створення та ефективного функціонування охорони праці на кожному підприємстві, установі та організації закликає усіх роботодавців проаналізувати організацію своєї роботи по впровадженню охорони праці та вжити вичерпних заходів, які дадуть змогу запобігти нещасним випадкам і професійним захворюванням, та промислової безпеки що стане запорукою збереження найціннішого – людського життя, яке дасть змогу рости дітям у повноцінних сім’ях і бути щасливими.     

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024