Головна  →  Новини  →  22 вересня 2022

В Олександрівській лікарні запрацював найсучасніший у країні ангіограф – Валентина Гінзбург

В Олександрівській лікарні запрацював найсучасніший у країні ангіограф – Валентина Гінзбург

В Олександрівській клінічній лікарні м. Києва введено в експлуатацію найсучаснішу в Україні ангіографічну установку. Систему закуплено за кошти міського бюджету. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

За її інформацією, сьогодні у відділенні рентгенендоваскулярної хірургії втручання на судинах серця та головного мозку пацієнтам із гострими коронарними станами та інсультами проводять у режимі 24/7. Так, лише за останні півроку на високому технологічному рівні прооперовано близько 350 пацієнтів.

«Донедавна такі оперативні  втручання виконували на трьох ангіографічних установках, що були розташовані в кардіологічному корпусі. Таким чином, пацієнтів із нейрохірургічною патологією для проведення діагностичних обстежень та оперативних втручань доводилося транспортувати з однієї будівлі до іншої. Зрозуміло, що подібні перевезення для людини в критичному стані не лише не бажані, а й небезпечні, – пояснила Валентина Гінзбург. – Встановлення нового ангіографа в неврологічному корпусі «знімає» цю проблему: помітно покращує маршрутизацію хворих із інсультами головного мозку, а отже значно скорочує терміни надання невідкладної медичної допомоги». 

Щодо можливостей самої системи, директорка профільного Департаменту розповіла, що нова ангіографічна установка оснащена технологіями CARE для зниження (порівняно із системами попереднього покоління) дози опромінення до 60%  при покращенні при цьому візуалізації маленьких судин до 70%. 

Більшість процесів установки автоматизовані. Так, встановлена програма розрахунків аневризми дає змогу в автоматичному режимі оцінити дані та змоделювати і контролювати всі кроки терапії. Інтегрована робоча станція для обробки тривимірних зображень із програмним забезпеченням отримання КТ-подібних даних позбавляє необхідності проведення додаткових обстежень і переміщень пацієнта. Крім того, є програмне забезпечення для планування і супроводження процедур стентування, функція накладення тривимірних даних на поточні зображення для покращення орієнтування в анатомiчних структурах, сучасне програмне забезпечення та лазерне наведення для планування і проведення процедур із використанням голок тощо. 

«Осучаснення обладнання в лікарнях – вкрай важливий та відповідальний напрям розвитку столичної медицини. Адже кияни мають отримувати високоспеціалізовану медичну допомогу в наших комунальних закладах на рівні найкращих закордонних клінік. І особливого значення це набуває, коли йдеться про серцево-судинні та судинно-мозкові гострі стани – причину номер один смертності у всьому світі», – зазначила Валентина Гінзбург.

Вона повідомила, що наразі ведуть підготовчі роботи для встановлення ще одного ангіографа, отриманого містом від МОЗ України. 

Ця установка незабаром має запрацювати в Київській міській лікарні № 1. Наразі ендоваскулярні втручання на судинах серця та головного мозку там виконують за допомогою однієї ангіографічної системи. Проте лікарі фіксують збільшення ситуацій, коли до закладу одночасно доставляють пацієнтів із гострим коронарним синдромом та гострим мозковим інсультом. До того ж, більшає хворих, яким необхідні екстрені оперативні втручання саме на головному мозку. Тож дооснащення лікарні № 1 додатковим ангіографом значно покращить спеціалізовану допомогу містянам. 

«Введення в експлуатацію двох додаткових ангіографів у відділеннях, що територіально знаходяться на лівому та правому берегах столиці, дозволяє не лише ефективніше надавати високоспеціалізовану допомогу хворим із гострим інфарктом та гострим мозковим інсультом, а й оптимізувати сам процес її надання: розділити потоки кардіологічних та неврологічних хворих на базі кожної із лікарень. Своєю чергою це прогнозовано зменшить рівень летальності та інвалідизації. Що і є кінцевою метою будь-якого лікаря – врятувати пацієнта і зробити максимум, аби  згодом він мав шанси повернутися до нормального життя», – наголосила Валентина Гінзбург.

 
Джерело: https://kyivcity.gov.ua
Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024