Головна  →  Новини  →  22 січня 2015

Виставку «Петриківка – душа України» презентовано у Центрі Української Культури та Мистецтва на Подолі

Виставку «Петриківка – душа України» презентовано у Центрі Української Культури та Мистецтва на Подолі

З 20-госічня до 10-го лютого у Центрі Української Культури та Мистецтва, який розташовано в Подільському районі столиці, працюватиме виставка петриківського розпису «Петриківка – душа України». Це друга, в історії Центру, виставка, яка представляє унікальне мистецтво петриківського розпису, а її особливість полягає в тому, що вперше виставкові зали зібрали роботи шести знаних у світі українських  художниць, які працюють з цією технікою.

Про важливість збереження цього мистецтва для України і світу свідчить той факт, що 5 грудня 2013 року петриківський розпис було внесено до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Це велика подія для України, адже ЮНЕСКО цікавлять тільки ті досягнення людства, які народилися в давнину і передаються з покоління в покоління.

Зважаючи на це, участь в урочистому відкритті виставки взяв Президент Всеукраїнського благодійного фонду «Україна – ЮНЕСКО» Юрій Єхануров, людина, яка чимало зробила для визнання української Петриківки культурною спадщиною людства. Звертаючись до присутніх, Юрій Іванович зазначив, що і надалі одним з пріоритетних напрямків діяльності Фонду буде поглиблене вивчення різних аспектів української історії, залучення широких прошарків населення країни до системи загальнолюдських цінностей, а також популяризація українських надбань світовій спільноті.

У відповідь на це, тимчасово виконуючий обов’язки голови Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Валентин Мондриївський, який також був запрошений на відкриття виставки сказав, що мистецтво петриківського розпису активно культивується e дитячих дошкільних закладах району та в гуртках за місцем проживання. «Зрозуміло, що діти тільки пізнають ази цього мистецтва, але їхнє щире захоплення петриківським розписом свідчить про те, що традиції цього малярства втрачені не будуть», - сказав Валентин Миколайович.

Щодо самої виставки, то в експозиції художниці представили «мальовки» (роботи на папері), картини на полотні, розписані рушники, тарілки, предмети побуту, що оформлені петриківським розписом, а також книги про петриківський розпис та інсталяція з петриківських пташок миру.

Ще однією родзинкою виставки є проведення  майстер-класів для дорослих, під час яких художниці-учасниці виставки ділитимуться секретам петриківського розпису. Вони чекають на всіх бажаючих  22 січня о 17:30, а 24 січня о 13:00 годині.

Записатися на майстер-класи та дізнатись умови участі можна за № тел.: (044) 425-12-64.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024