Головна  →  Новини  →  26 травня 2021

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Розвиток системи пробації та збільшення альтернатив позбавленню волі

Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.   Серед завдань пробації є здійснення нагляду за засудженими до покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт, особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, звільненими від відбування покарання вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до трьох років та інших.

Для розвитку системи пробації з початку існування активно вводиться міжнародна практика. Так, Державна установа «Центр пробації» взаємодіє з міжнародними організаціями у проектах, а саме «PRAVO-Justice» (ЄВРОСОЮЗ) для впровадження досвіду зарубіжних країн з використанням альтернативних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Проект “NORLAU Проект пробації” (“Норвезькі радники  з питань верховенства права в Україні”) (НОРВЕГІЯ) є підтримка Міністерства юстиції у створенні повномасштабної пробації, що відповідатиме європейським стандартам.

 “МАТРА” “Пробація та альтернативні санкції в Україні”(НІДЕРЛАНДИ) – це проект метою якого є більш справедливе і якісне відправлення правосуддя в Україні завдяки налагодженню діяльності новоствореної системи пробації та сприянню індивідуалізованому підходу до вибору виду покарання.

В результаті проведеної роботи персоналу органів пробації до суспільства повертається повноцінна людина, яка працює, сплачує податки, не порушує законодавство, створює сім’ю. Більше того, ця система більш економна у порівнянні з витратами на забезпечення тюремного ув’язнення.

09.04.2021 до Верховної Ради України подано декілька законопроектів пов’язаних зі збільшенням альтернатив позбавленню волі :

1. Метою проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» є індивідуалізувати систему покарань та розширити перелік видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства та заощадить відповідні бюджетні кошти, а також впровадити систему оцінки ризиків вчинення особою повторного злочину та ризиків порушення обов’язків у межах запобіжного заходу або умовно- дострокового звільнення, яка ґрунтується на використанні машинного навчання та алгоритмів автоматизованих висновків (прогнозів), заснованих на результатах обробки великих структурованих масивів даних.

2. Проєкт Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, Кримінального процесуального кодексу України щодо розвитку системи пробації, збільшення альтернатив позбавленню волі та створення умов для зниження рецидивної злочинності» створений для індивідуалізації системи покарань та розширення переліку видів покарань, альтернативних позбавленню волі, що сприятиме зменшенню кількості осіб у місцях несвободи, забезпечить виправлення правопорушників без ізоляції від суспільства та заощадить відповідні бюджетні кошти.

Відповідно до даних законопроектів, пробація застосовуватиметься і буде розрахована на категорію нетяжких злочинів.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024