Головна  →  Оголошення  →  25 березня 2021

Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві інформує про запровадження нової «Об’єднаної звітності» та її особливостей для призначення виплат

Відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» з 01 січня 2021 року для платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) запроваджується подання звітності про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку).

Об’єднана звітність має назву Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Податковий розрахунок).

Подаватиметься платниками до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску у строки та порядку, встановленими Податковим кодексом України, за формами, затвердженими наказами Міністерства фінансів України (з останніми змінами, Наказ Міністерства фінансів України від 15.12.2020 року №773). 

Для роботодавців передбачено подання звітності за найманих працівників з встановленням квартального періоду звітування. Зазначені особи подаватимуть звіт протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу. Отже, за перший квартал 2021 року Податковий розрахунок слід подати до 11.05.2021 року.

В свою чергу, такий перехід з місячної звітності по єдиному соціальному внеску на квартальну спричиняє багато питань у призначенні виплат Пенсійного фонду України (призначення, перерахунок пенсії) та виплат із соціальних фондів (допомога по безробіттю, лікарняні), оскільки в таких випадках важливий  саме страховий стаж  застрахованої особи, нараховані суми заробітної плати та сплата єдиного внеску.

Нагадуємо, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачено внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Як вирішує таке питання Об’єднана звітність? З’являється новий тип    Податкового розрахунку «Довідковий». Такий звіт міститиме лише додаткову інформацію на застраховану особу, що необхідна для призначення відповідної виплати. Потреба в поданні звіту з типом «Довідковий» виникає у двох випадках призначення:

  1.  Пенсії;
  2.  Матеріального забезпечення страхових виплат.

Отже, саме в таких випадках роботодавець подає звіт з типом «Довідковий»за застрахованих осіб.

Підводячи підсумки, хотілось зазначити, що чимало роботодавців забувають розрахуватися або виплачують лише частину обіцяної зарплати, або пропонують забути про оплачувані відпустки і «лікарняні» та інші соціальні гарантії і саме легальне працевлаштування дає право відстоювати власні інтереси перед роботодавцем, або у суді у випадку  заборгованості по заробітній платі  чи порушення умов трудового договору.

Шановні застраховані особи, отримати відомості про розмір сплачених внесків роботодавцем, розмір заробітної плати, перевірити врахований страховий стаж можна дистанційно, зареєструвавшись на веб-порталі Пенсійного фонду України, або особисто звернутися з паспортом та реєстраційним номером облікової картки платника податків до управління ПФУ та отримати  форми ОК-5, ОК-7.

У випадку коли інформація про працевлаштування у формах ОК-5, ОК-7 та в особистому кабінеті відсутня Ви маєте право звертатись до територіальних органів Держпраці, оскільки саме звернення працівника про порушення стосовно нього законодавства про працю є першою підставою для проведення інспекційного відвідування інспекторами праці відповідно до «Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04.12.2019 року №1132 (зі змінами).

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024