КМДА Київська міська державна адміністрація


16 вересня 2020

У Києві запущено інформаційну кампанію зі збереження пам’яток культурної спадщини

У Києві запущено інформаційну кампанію зі збереження пам’яток культурної спадщини

Департамент охорони культурної спадщини за підтримки Департаменту суспільних комунікацій запустив інформаційно-просвітницьку кампанію щодо збереження культурної спадщини.

«Хочу подякувати за підтримку Департаменту суспільних комунікацій, а також нашому Київському науково-методичному центру (КНМЦ): у спільній роботі ми запровадили, на моє переконання, гарну ініціативу. Інформаційно-просвітницька кампанія – це лише один із механізмів комунікації із громадськістю, із власниками пам’яток, аби люди розуміли важливість збереження нашої історичної спадщини», – сказав директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк.

За його словами, разом із тим триває робота над доопрацюванням законопроєкту про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток.

«Відповідний закон конче необхідний, бо механізму впливу в органів охорони культурної спадщини на недобросовісних власників, на жаль, немає. А окрім лихо-власників. є ще й любителі помалювати на стінах: скільки не реставруй, скільки не приводь до ладу – наступного дня нові графіті! Люди мають усвідомити цінність цих будинків. Вистачає й тих, хто не може належно утримувати пам’ятки. Давайте ж почнемо з повагою ставитися до пам’яток, які утримуються належним чином, і не спотворювати їх», – наголосив Олександр Никоряк.

У рамках кампанії випущено буклет. У ньому розміщено інформацію про архітектурні перлини Контрактової площі – однієї з найдавніших у місті, яка виникла ще у Х столітті. За багаторічну історію змінювалася її конфігурація, характер забудови. Одна з найцікавіших вулиць Подолу – вулиця Петра Сагайдачного, яка отримала свою назву у 1989 р. на честь гетьмана козацтва, який у 1620 р. вступив разом із усім Запорозьким кошем до Київського братства та був похований у Богоявленському соборі Києво-Братського монастиря. Вулиця є частиною великої київської магістралі, що з’єднує Печерськ із Подолом.

Буклет розроблено за результатами науково-практичної конференції «Пам’яткознавчі студії: проблеми, практики, перспективи розвитку», проведеної КНМЦ. Конференція відбулася наприкінці червня. Участь у ній взяли понад 30 науковців, із них – 5 доктори наук та 12 кандидатів наук з історичного та пам’яткоохоронного напряму.

Окрім того, випущено відео про відреставровані пам’ятки Києво-Подолу.

Заплановано також заходи щодо розміщення соціальної реклами, спрямованої на привертання уваги до проблематики збереження історичних будинків.

Нагадаємо, що розроблений Департаментом законопроєкт № 0895 (у першому читанні влітку 2018 року прийнято під номером 8202), який дозволив би всім місцевим органам охорони в Україні ефективно здійснювати свої повноваження, й досі не прийнято у другому читанні. Документ передбачає збільшення штрафів за порушення пам’яткоохоронного законодавства. Якщо на сьогодні це від 1700 до 170000 грн (залежно від того, фізична чи юридична особа є власником), то в документі передбачені штрафи від 170000 до 500000 грн та прирівняння порушників. Окрім того, передбачено можливість примусового викупу пам’яток до комунальної власності у власників, які доводять історичні будинки до руйнації.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.