КМДА Київська міська державна адміністрація


13 липня 2020

Киян закликають підписати електронну петицію щодо заборони використання фосфатних мийних засобів на законодавчому рівні

Киян закликають підписати електронну петицію щодо заборони використання фосфатних мийних засобів на законодавчому рівні

Фахівці КП «Плесо» ініціювали електронну петицію «Про заборону фосфатних мийних засобів для покращення стану водних об’єктів України».

«Щоб на розгляд парламенту було внесено законопроєкт про заборону фосфатних мийних засобів, під петицією протягом 3 місяців (до 1 жовтня 2020 року) мають підписатись 25 тисяч громадян. Отруєння водойм фосфатами – це проблема, яка потребує системного вирішення на загальнодержавному рівні. Кожен підпис під ініційованою петицією збільшує шанси спільно вирішити це питання і приєднатися до держав-лідерів, які вже давно відмовились від використання сполук фосфору в побутовій хімії», – зазначив в. о. генерального директора КП «Плесо» Віталій Боярчук.

За інформацією підприємства, масове використання пральних порошків, засобів для миття посуду та прибирання із вмістом фосфатів та інших сполук фосфору є одним із головних чинників забруднення поверхневих водних об’єктів України і призводить до цвітіння води в річках та озерах, адже сполуки фосфору провокують прискорений ріст синьо-зелених водоростей. Відмираючи, синьо-зелені водорості поглинають кисень та виділяють токсичні речовини. Як наслідок – від придухи гине риба та страждають інші представники водної фауни. Катастрофічно знижується придатність води для питних та рекреаційних потреб населення, зростає ризик поширення інфекційних хвороб серед відвідувачів пляжів.

У КП «Плесо» закликають небайдужих до проблем навколишнього середовища громадян, журналістів, представників природоохоронних і наукових організацій, співробітників водоканалів, посадових осіб державних установ та органів місцевого самоврядування, політичних діячів підписати петицію та розповсюджувати інформацію про неї серед мешканців.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.