Головна  →  Новини  →  24 серпня 2014

Парад вишиванок – від Подолу до Софії

Парад вишиванок – від Подолу до Софії

В день Незалежності України в Києві відбувся парад вишиванок. Стартував парад на Контрактовій площі. Учасники ходи, в якій взяли участь делегації з одинадцяти областей України, кияни, які з»їхалися з усіх районів, гості столиці, які після параду на Хрещатику, спустилися в центр старого Подолу, Андріївським узвозом піднялися до Софії Київської, де і, власне відбулося головне дійство. Хоча, як кажуть самі подоляни – головним був Поділ. За задумом організаторів, нинішній парад вишиванок відбувався в кращих традиціях українського весілля. Тож, у Подільського району був наречений, а у сусіднього  Шевченківського – наречена. Звертаючись до гостей, які зібралися на Контрактовій площі, голова Подільської районної в місті Києві державної адміністрації Ярослав Войтович привітав всіх з 23-ю річницею Незалежності нашої держави, побажав усім сили духу і непоборного патріотизму, а щодо параду вишиванок, то з його слів такою яскравою, колоритною і національно-патріотичною, Контрактова площа вже давно не була. «Я радий бачити вас в українських вишиванках. Я радий вашому святковому настрою і святковому вбранні, адже, як годиться, українці на весілля завжди одягали найкращий і найяскравіший одяг, пекли святковий коровай і щедро ділилися ним із гостями. Ось і ми поділимося, але тоді, коли викупимо наречену», - сказав Ярослав Войтович. До слова, молодятами на параді вишиванок були ведучі свята, у Подільському районі наречений-ведучий, а в Шевченківському – наречена-ведуча.

Наречену в Шевченківському районі, біля Андріївської церкви, «продавав» голова Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації Олег Гаряга. Там, весільна хода, розібрала загородь з оберемків соломи, вручила «батьку» коровай, а наречена розмотала весільні стрічки, що сягали кожна в десять метрів, і рушила до Софійської площі.

Організатор свята, Президент проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький, він же «староста» на весіллі, вітаючи учасників параду та конкурсантів наголосив, що цього річ головною ідеєю параду вишиванок було єднання України. «Наші вишиванки мають різні орнаменти і візерунки,  вишиті на полотні різних кольорів і текстури, гаптовані бісером і шовковими нитками, але всі вони звуться вишиванками. Так і наша країна – різна, але ім»я їй Україна!» - наголосив Ігор Добруцький.   

За матеріалами: /gallery/94.html

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024