КМДА Київська міська державна адміністрація


27 липня 2013

Щоб не страждати на алергію від амброзії

Щоб не страждати на алергію від амброзії

 Який вигляд має амброзія? Чим вона небезпечна для нас з Вами?

Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листківнагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста) і навіть декоративні чорнобривці. Стебло і листя опушене.

При алергії на амброзію у людини виникають скарги на сльозотечу, свербіж очей, носа, дере в горлі, закладеність та рясні виділення з носа, сухий кашель. Якщо люди не звертають увагу на скарги, які мають сезонний характер, із роками ці скарги можуть посилюватися і ставати більш агресивними. Вони погіршують якість життя, призводять до розвитку бронхіальної астми.

Для покращення стану пацієнта призначають симптоматичну терапію, однак лікування повинен призначати лікар-алерголог, який знає, які медикаменти призначити, як їх між собою поєднувати для того, щоб результат був більш виражений та довготривалий.

Людям з алергією на амброзію забороняється вживати мед, халву, соняшникове насіння, соняшникову олію, диню, кавун, персики, банани, трав'яні збори або чаї з ромашкою, календулою, м'ятою, тому що ці продукти містять ті ж самі алергени, які є в пилку амброзії.

Амброзія, разом з борщівником, болиголовом представляє собою велику небезпеку для  людей і належить до карантинних рослин. Карантинні рослини - це такі рослини, розмноження яких варто обмежувати, вони занесені до нас з інших ареалів (місць проживання), і на новому грунті поширилися настільки широко, що пригнічують «аборигенів», оскільки тут у них немає природних ворогів. Найкращий метод знищення амброзії - механічне видалення разом з корінням.

Що стосується запровадження карантинного режиму, то на період його дії вводяться наступні карантинні заходи:

1. Категорично забороняється завезення засміченої підкарантинної продукції у вільні від бур'яну райони;

2. Обов'язковий карантинний догляд та лабораторна експертиза;

3. При виявленні бур'яну вантаж підлягає поверненню відправникові або очищення під контролем держінспектора зкарантину рослин, та при неможливості очищення — переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів та переробку;

4. При виявленні насіння амброзії у кормових відходах, вони підлягають переробці з розмеленням часток не більше 1 мм, а малоцінні відходи знищують під контролем держінспектора з карантину рослин шляхом спалювання чи закопування на глибину 0,5 м;

5. Проведення обстежень сільськогосподарських угідь на виявлення бур'яну в період вегетації.

 

 

 

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.