Головна  →  Новини  →  18 лютого 2020

Розпочався конкурс на формування складу Громадської бюджетної комісії – Микола Поворозник

Розпочався конкурс на формування складу Громадської бюджетної комісії – Микола Поворозник

17 лютого 2020 року стартує конкурс на формування складу Громадської бюджетної комісії (ГБК). Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

«Члени ГБК здійснюють громадський контроль за реалізацією етапів Громадського бюджету (ГБ), за роботою електронної системи, дотриманням етики тощо. Окрім того, цей орган здійснює розгляд скарг сторін-учасниць на будь-якому з етапів ГБ, затверджує результати голосування. Це колегіальний орган, який складається з 21 громадського об’єднання та благодійної організації, обраних до складу комісії», – пояснив Микола Поворозник.

За його словами, під час проведення публічних обговорень у змінах до Положення пропонувалося перейти до формування ГБК із лідерів Команд проєктів в один тур.

«Така еволюційна норма запропонована для зростання експертності ГБК. Проте як компроміс з депутатським корпусом залишено членами ГБК громадські об’єднання, які на засіданнях представляють уповноважені особи з лідерів Команд (авторів) проєктів-переможців та проєктів, які набрали мінімально необхідну кількість голосів за два тури конкурсу», – зазначив Микола Поворозник.

У рамках затвердження нового Положення досягнуто основні цілі для ГБК: деполітизація, демонополізація та уникнення конфлікту інтересів.

Для демонополізації ГБК організації в другому турі конкурсу обираються ранжуванням за допомогою алгоритму генератора випадкових чисел незалежного міжнародного інтернет-ресурсу.

Для деполітизації ГБК та політичної неупередженості при прийнятті рішень не допускаються до конкурсу ГБК:

  • організації, які мають у складі засновників та в керівних органах організації депутатів Київської міської ради, помічників-консультантів та працівників громадських приймалень депутатів Київської міської ради, народних депутатів України та помічників-консультантів народних депутатів України;
  • уповноважені представники організації у роботі ГБК – депутати Київської міської ради, помічники-консультанти та працівники громадських приймалень депутатів Київської міської ради, народні депутати України та помічники-консультанти народних депутатів України, особи, які є керівниками міських, районних організацій політичної партії та її первинних осередків.

Для уникнення конфлікту інтересів не допускаються до конкурсу ГБК:

  • учасники ГБК не можуть бути лідерами чи членами Команд проєктів, що подаються у відповідному році;
  • організації, які мають у складі засновників та в керівних органах представників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;
  • уповноважені представники організації у роботі ГБК – державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, керівники та заступники керівників комунальних підприємств, особи які займають посади патронатної служби, визначені Законом України «Про державну службу», крім осіб, які виконують свої обов’язки на громадських засадах.

Уповноваженим представником організації у роботі ГБК не може бути особа, яка:

  • має судимість за вчинення умисного злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку;
  • згідно з рішенням суду позбавлена права займатися діяльністю, пов’язаною з виконанням функцій держави або посідати відповідні посади;
  • піддавалася адміністративному стягненню за корупційне або пов’язане з корупцією правопорушення – протягом трьох років із дня набрання відповідним рішенням суду законної сили.

Календарний план конкурсу ГБК

  • подача заявок 17.02.2020-02.03.2020 (15 дн.);
  • початок 1 туру (збір голосів) 03.2020-27.03.2020 (10 дн.);
  • початок 2 туру (рендом ) 10.04.2020;
  • дата визначення переможців 17.04.2020.

Під час першого туру за одного кандидата може проголосувати одна особа, мінімальна кількість голосів для першого туру – 50 голосів за 10 днів.

«Враховуючи дуже відповідальну роль ГБК, зміну формування з урахуванням вимог до уповноважених лідерів команд та досягнутий компроміс із депутатським корпусом, який передбачає складну процедуру проведення конкурсу, Міська робоча група з питань ГБ буде ініціювати зустріч із лідерами Команд, які бажають увійти до складу ГБК, щодо проведення роз’яснення вимог до кандидатів», – зазначив Микола Поворозник.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024