Головна  →  Новини  →  22 січня 2020

Рекомендації щодо дій у разі сильного вітру

Рекомендації щодо дій у разі сильного вітру

Сектор з питань охорони праці Подільської РДА звертається до керівників підприємств та організацій вжити заходів з попередження нещасних випадків під час виконання робіт на висоті при поривах вітру.

За даними УкрГідрометцентру,  22 січня в Україні пориви вітру сягають 15-20 м/с (І рівень небезпечності).

Останнім часом в Україні встановилася холодна, вітряна погода. Відтак у працівників, які виконують роботи на відкритому повітрі та в умовах ускладненої погодної ситуації, збільшується ризик виникнення переохолодження організму. Саме тому керівникам підприємств бажано обмежити відрядження своїх працівників та вжити відповідних заходів для організації безпечного виконання ними робіт, особливо на висоті.

Сильний вітер – це рух повітря відносно земної поверхні з швидкістю або горизонтальною складовою швидкості понад 25м/с. За руйнівною силою може зрівнятися з землетрусом.

Фактори небезпеки: травмування, а інколи і загибель людей; руйнування інженерних споруд та систем життєзабезпечення, доріг та мостів, промислових і житлових будівель, особливо їх верхніх поверхів і дахів; перекидання телеграфних стовпів, виривання дерев та утворення завалів; знищення садів та посівів на полях.

При сильному вітрі будьте обережними та дотримуйтеся основних рекомендацій:

  • усі вікна щільно зачинити, прибрати з балконів і лоджій предмети, які можуть випасти назовні;
  • надворі триматися якомога далі від рекламних щитів, ліній електропередачі, дерев (особливо тополь), не паркувати поруч із ними автотранспорт;
  • у разі сильного вітру сховатися в найближчому приміщенні або природному укритті.

Що потрібно робити в холод

Основні рекомендації особам, які працюють на відкритих промислових майданчиках: одягайтеся багатошарово. Одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. Це дозволить запобігти спітнінню, яке на морозі небезпечне. З цих же міркувань одяг має бути цілком вільним; захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавиці, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром; якщо працюєте цілий день на морозі змінюйте мокрий одяг на сухий, щоб уникнути переохолодження; заходьте кожні півгодини-годину у тепле побутове приміщення, якщо ви працюєте цілий день на вулиці, зігрійтеся гарячою кавою, чаєм чи супом.

Що не можна робити в холод

У холодну пору року, особливо при ускладнених погодних умовах, категорично забороняється: торкатися металу голими руками. Метал дуже добре проводить тепло, а отже, миттєво забирає його, і у місці зіткнення може виникнути обмороження. Те саме стосується бензину. Він може дуже швидко обморозити шкіру при зіткненні, а отже, під час роботи з подібними матеріалами на морозі неодмінно використовуйте водонепроникні рукавички. Забороняється також вживати спиртне, оскільки алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. А це заважає судинам оберігати від тепловтрат внутрішні органи. Крім того, алкоголь просто послаблює власний контроль за ситуацією, що заважатиме вберегтися від ушкоджень у складних умовах. Нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024