Головна  →  Оголошення  →  10 грудня 2019

Порядок надання правової допомоги та витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з території держав-членів СНД та держав Балтії

Порядок надання правової допомоги та витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану є актуальним, особливо для держав колишнього Радянського Союзу. Для врегулювання цього питання Україною підписано з багатьма державами та ратифіковано договори про правову допомогу та правові відносини у цій сфері. Порядок надання правової допомоги щодо витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану, зокрема, між державами – членами СНД, врегульовано Конвенцією про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах, підписаного 22.01.1993 року у м. Мінську, в редакції Протоколу до неї 1997 року та міжнародними договорами у зносинах з іншими іноземними державами.

На даний час Конвенція набула чинності для: Республіки Бєларусь; Республіки Узбекистан; Республіки Казахстан; Російської Федерації; Республіки Вірменія; Республіки Таджикистан; України; Киргизької Республіки; Республіки Молдова; Республіки Азербайджан; Грузії; Туркменистан.

Громадяни України та особи без громадянства, які проживають в Україні, витребовують документи на підтвердження фактів державної реєстрації актів цивільного стану, здійснених компетентними органами іноземної держави, через Міністерство закордонних справ України, якщо інший порядок не встановлено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Тобто для отримання документа про державну реєстрацію актів цивільного стану з території держав-членів СНД громадяни повинні звернутись до відділу державної реєстрації актів цивільного стану з паспортним документом та документами підтверджуючими право на отримання відповідного документа. Громадянином заповнюється анкета щодо витребування документів про державну реєстрацію актів цивільного стану з території держав-членів СНД та держав Балтії в 2-х примірниках на кожен документ, який витребовується. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану оформляє прохання про надання правової допомоги, яке підписується керівником відділу та скріплюється гербовою печаткою та направляється для виконання в іноземну державу.

Відповідно до наказу Міністерства юстиції України від 02.08.2007 № 597/5, з 1 жовтня 2007 року відділи ДРАЦС Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головних управлінь юстиції в областях, містах Києві та Севастополі та безпосередньо зазначені управління юстиції визначено органами, уповноваженими на здійснення безпосередніх зносин з відповідними уповноваженими органами Договірних Сторін Протоколу в рамках виконання статті 14 Конвенції в редакції Протоколу.

Якщо договорами про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, установлений інший порядок витребування цих документів від компетентних органів іноземних держав, то діють правила, передбачені відповідним договором.

Головний спеціаліст Подільського районного у місті Києві відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві Бакай Мар’яна Йосипівна

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024