КМДА Київська міська державна адміністрація


15 листопада 2019

У столиці запрацювала мобільна бригада, яка проводить процедуру гемодіалізу нетранспортабельним пацієнтам київських клінік – Валентина Гінзбург

У столиці запрацювала мобільна бригада, яка проводить процедуру гемодіалізу нетранспортабельним пацієнтам київських клінік – Валентина Гінзбург

У столиці запрацювала мобільна бригада, яка проводить процедуру гемодіалізу за життєвими показами нетранспортабельним пацієнтам київських клінік. Тож, рятувати їх відтепер стало можливим без перевезення у спеціалізований заклад. Про це повідомила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона пояснила, що йдеться про екстрені ситуації, коли різке порушення функції нирок виникає на тлі масивних крововтрат, синдромі тривалого здавлення, при захворюваннях крові, обструкції сечовивідних шляхів та багатьох інших випадках.

«Це може бути породілля, у якої через ускладненні пологи відмовили нирки. Може статися таке і в післяопераційний період», – розповіла Валентина Гінзбург.

Обладнання для проведення гемодіалізу дороговартісне та громіздке. Встановлено воно лише у закладах, що спеціалізуються на наданні медичної допомоги хворим з нирковою недостатністю. Проте така процедура може стати життєво необхідною для будь-кого.

«Саме тому було прийняте рішення придбати пересувне обладнання для ургентного діалізу та створити спеціальну бригаду для його проведення у виїзних умовах», – наголосила директорка профільного Департаменту.

За її словами, можливим це стало завдяки створенню КНП «Київський міський центр нефрології та діалізу», на базі якого наразі й запрацювала мобільна бригада. Валентна Гінзбург нагадала, що раніше система надання нефрологічної допомоги виглядала, як кілька розпорошених по медичним закладам відділень. Сьогодні вони об’єднані у єдиний Центр, який опікується всіма профільними хворими незалежно від того, до якої лікарні та з яким діагнозом вони потрапили.

«Така реорганізація, а фактично – створення в столиці «Центру нефрології» дозволило не лише оптимізувати надання життєво необхідної медичної допомоги, а й запроваджувати сучасні технології та нові підходи до лікування та збереження життів киян», – підсумувала директорка Департаменту охорони здоров’я.

Довідково.

Гемодіаліз («штучна нирка») – процедура очищення крові від токсинів, у випадку, коли у людини відмовили нирки. Без вчасного проведення процедури гемодіалізу хворий може померти.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.