КМДА Київська міська державна адміністрація


17 жовтня 2019

Як дістатися до роботи, не ризикуючи життям

Як дістатися до роботи, не ризикуючи життям

У багатьох українців ранок починається за схожою схемою, а його обов’язковою особливістю є постійна "гонка", прагнення встигнути, не запізнитися, не проґавити свій транспорт або ж принаймні втиснутися в нього. Поспішаючи, ми часто ставимо своє благополуччя під загрозу.  Закликаємо: не нехтуйте правилами безпека, бережіть себе і навчайте цьому своїх дітей! Поспішайте повільно!

При виході з будинку:

  1. Якщо біля під’їзду будинку можливий рух транспортних засобів, відразу зверніть на це увагу дитини і разом подивіться, чи не наближається до вас автомобіль, мотоцикл, велосипед тощо.
  2. Якщо біля під’їзду стоять транспортні засоби або ростуть дерева, що закривають огляд, призупиніть свій рух і озирніться: чи немає за перешкодою небезпеки.

 Коли рухаєтесь тротуаром:

  1. Дотримуйтеся правого боку тротуару.
  2. Не ведіть дитину по краю тротуару: дорослий повинен перебувати з боку проїжджої частини.
  3. Маленька дитина має йти поруч з дорослим, міцно тримаючись за руку.
  4. Привчіть дитину, йдучи по тротуару, уважно спостерігати за виїздом з двору або з території підприємства.
  5. Роз’ясніть дітям, що закидання проїзної частини (камінням, склом) і пошкодження дорожніх знаків можуть призвести до нещасного випадку.
  6. Не привчайте дітей виходити на проїжджу частину, коляски та санки з дітьми везіть тільки по тротуару.
  7. При пересуванні групи дітей навчайте їх іти в парі, виконуючи всі вказівки дорослих, які супроводжують групу.

 Готуючись перейти дорогу:

  1. Зупиніться або сповільніть рух, огляньте проїжджу частину.
  2. Залучайте дитину до спостереження за обстановкою на дорозі.
  3. Коментуйте свої рухи: поворот голови для огляду вулиці, зупинку для огляду дороги тощо.
  4. Вчіть дитину розрізняти транспортні засоби, що наближаються.
  5. Не стійте з дитиною край тротуару, адже при проїзді транспортний засіб може зачепити.
  6. Зверніть увагу дитини на транспортний засіб, що готується до повороту, розкажіть про сигнали покажчиків повороту в автомобіля та в рухах мотоцикліста й велосипедиста.
  7. Неодноразово показуйте дитині, як транспортний засіб зупиняється біля переходу, як він рухається за інерцією.

 При переході проїжджої частини дороги:

  1. Переходьте дорогу лише по пішохідних переходах або на перехрестях – по лінії тротуару, інакше дитина звикне переходити у невстановлених місцях.
  2. Йдіть тільки на зелений сигнал світлофора: дитина повинна звикнути, що на червоний і жовтий сигнали не переходять, навіть якщо немає транспорту.
  3. Виходячи на проїжджу частину, припиняйте розмови; дитина повинна засвоїти, що переходити дорогу слід мовчки.
  4. Не поспішайте і не біжіть; переходьте дорогу завжди розміреним кроком.
  5. Не переходьте дорогу навскоси, підкреслюйте і показуйте дитині щоразу, що йдете суворо поперек вулиці. Дитині потрібно пояснити, що це робиться для кращого спостереження за автомототранспортними засобами.
  6. Не виходьте на проїжджу частину з-за транспортного засобу або кущів, не оглянувши попередньо вулицю,  привчайте дитину робити так само.
  7. Не поспішайте перейти дорогу, якщо на іншому боці ви побачили друзів, родичів, знайомих, потрібний автобус або тролейбус. Поясніть дитині, що поспіх на дорозі – це небезпечно.
  8. Переходячи вулицю, навіть якщо нею рідко проїжджає транспорт, слід попередньо подивитись навколо. Поясніть дитині, що автомобілі можуть несподівано виїхати з провулка, з двору будинку.
  9. При переході проїжджої частини по нерегульованому переходу в групі людей дитина повинна уважно стежити за рухом транспорту, інакше вона може звикнути при переході слідувати за супутниками, копіюючи їх поведінку, не спостерігаючи за рухом транспорту.

Безпека користування громадським транспортом:   

  1. Виходьте з транспорту попереду дитини, адже маленька дитина може впасти або  вибігти з-за нерухомого транспорту на проїжджу частину.
  2. Підходьте для посадки до дверей транспортного засобу лише після повної його зупинки. Дитина, як і доросла людина, може оступитися і потрапити під колеса.
  3. Не сідайте в громадський транспорт (тролейбус, автобус) в останній момент при його відправленні – може притиснути дверима. Особливу небезпеку становлять передні двері, тому що можна потрапити під колеса транспортного засобу.
  4. Навчіть дитину бути уважною в зоні зупинки – це небезпечне місце: автобус, що стоїть, скорочує огляд дороги в цій зоні, крім того, пішоходи тут часто поспішають і можуть випадково виштовхнути дитину на проїжджу частину.
  5. При очікуванні громадського транспорту стійте разом з дітьми тільки на посадкових майданчиках, а при їх відсутності – на тротуарі або узбіччі.
  6. Привчайте дітей міцно триматися за поручні, щоб при гальмуванні дитина не отримала травму від удару.
  7. Поясніть дитині, що входити в будь-який вид транспорту і виходити з нього можна тільки тоді, коли він стоїть.

Під час руху автомобіля:

  1. Привчайте дітей молодшого шкільного віку сидіти в автомобілі тільки на задньому сидінні, не дозволяйте сидіти поруч з водієм, якщо переднє сидіння не обладнане спеціальним дитячим сидінням. Дитяче автокрісло необхідне і на задньому сидінні. Поясніть дитині, що у разі різкої зупинки  або зіткнення сила інерції кидає пасажира вперед, і він може вдаритися об вітрове скло або передню панель. При цьому дитина може отримати значні травми або навіть загинути.
  2. Не дозволяйте малолітній дитині під час руху стояти на задньому сидінні: при зіткненні або раптовій зупинці вона може перелетіти через спинку сидіння і вдаритися об лобове скло або передню панель.
  3. Дитину слід привчити, що першим з автомобіля виходить батько (мати), щоб допомогти зійти дитині і довести її до переходу або перехрестя.
  4. Не дозволяйте дітям перебувати в автомобілі без нагляду.
  5. Дитина повинна знати, що на велосипеді дозволено перевозити тільки одну дитину до семи років і то за умови, що велосипед обладнаний додатковим сидінням і підніжками.

І головне, пам’ятайте: поспішаючи на роботу, не варто нехтувати правилами власної безпеки! Краще вийдіть з дому завчасно, щоб не наражати себе, а часто і своїх дітей, на небезпеку!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.