Головна  →  Новини  →  24 липня 2019

У Києві відзначили 29-ту річницю підняття українського прапора над мерією

У Києві відзначили 29-ту річницю підняття українського прапора над мерією

Сьогодні у сесійній залі Київської міської ради відбулися урочисті заходи з нагоди відзначення Дня Державного прапора України. Спершу це свято відзначалося тільки в столиці на муніципальному рівні, адже 24 липня 1990 року біля стін Київради було піднято синьо-жовтий прапор. Про це повідомила заступниця голови КМДА Марина Хонда.

«Дуже символічно, що саме в Києві, за більш ніж рік до проголошення незалежності було піднято синьо-жовтий прапор. Впевнена, що ви це зробили не через якісь домовленості або обіцянки. Я впевнена, що ви це робили за внутрішнім покликом творення незалежної держави. Тоді на піднятті прапора зібралося близько 200 тисяч осіб, переважну більшість із яких склали кияни. Я хочу подякувати вам усім за те, що ви тоді не побоялися взяти на себе таку відповідальність і показали усьому світу прагнення народу жити у незалежній Україні», – зазначила Марина Хонда.

Спочатку національний прапор освятили у Софійському соборі та почесною ходою принесли до будівлі Київради. О 19:00 поруч із державним прапором УРСР його підняв тодішній заступник голови Київради Олександр Мосіюк. Нині цей прапор зберігається у Національному музеї історії України.

Довідково.

24 липня 1990 року, за 13 місяців до проголошення незалежності України, на щоглі біля Київської міської ради було піднято синьо-жовтий прапор, який пізніше став державним стягом. Ця подія відіграла величезне значення у створенні незалежної української держави. Таке сміливе та доленосне для всієї країни рішення ухвалили депутати Київради XXI скликання.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024