Головна  →  Оголошення  →  12 липня 2019

Уряд затвердив Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві

Сектор з питань охорони праці повідомляє: з 1 липня 2019 року вводиться в дію «Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві» (далі – Порядок), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337. Відповідно, від цієї дати втратив чинність, зокрема, Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2011 р. № 1232.

Суб’єктам господарської діяльності, які керуються даним нормативним документом:

Сектор з питань охорони праці інформує про зміни у новому Порядку розслідування нещасних випадків.

Екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) на виробництві (у разі можливості з висновком про ступінь тяжкості травм) за формою згідно з додатком 1 необхідно надавати закладом охорони здоров’я невідкладно з використанням засобів зв’язку (факс, телефонограма, електронна пошта) та протягом доби на паперовому носії.

Інформація про нещасний випадок та/або гостре професійне захворювання (отруєння) роботодавець (керівник підприємства (установи, організації), в інтересах якого виконувалися роботи (надавалися послуги), або представник орендодавця, балансоутримувача тощо, на території (об’єкті) якого сталися нещасний випадок) з використанням засобів зв’язку на паперовому носії повідомлення надається протягом двох годин не пізніше наступного робочого дня.

Після закінчення періоду тимчасової непрацездатності потерпілого роботодавець складає відомості про наслідки нещасного випадку за формою Н-2 протягом 10 робочих днів.

Повідомлення за формою Н-2 надсилається роботодавцем організаціям та особам, яким надсилались акти за формою Н-1, додається до матеріалів розслідування та зберігається разом з ними відповідно до вимог цього Порядку протягом трьох робочих днів.

Роботодавець зобов’язаний повідомити про аварію, зазначену в підпунктах 1 – 3 пункту 131 цього Порядку, територіальному органові Держпраці, органові управління чи наглядовій раді підприємства (у разі її утворення), місцевій держадміністрації, територіальному органові ДСНС, територіальним (відокремленим) підрозділам поліції за місцем виникнення аварії та відповідному профспілковому органові, а у разі травмування або загибелі працівників також відповідному робочому органові Фонду негайно.

Друкування, тиражування та оформлення в необхідній кількості матеріалів розслідування аварії здійснює підприємство (установа, організація), де сталася аварія, надсилає їх органам, представники яких брали участь у розслідуванні;

територіальному органові Національної поліції, до підслідності якого віднесено досудове розслідування аварії, та територіальному органові Держпраці у п’ятиденний строк після завершення розслідування.

Відповідно до Порядку розслідування професійних захворювань (отруєнь) на виробництві:

Високоспеціалізованими профпатологічними закладами охорони здоров’я стосовно кожного хворого складається повідомлення про хронічне професійне захворювання за формою П-3 протягом трьох робочих днів після встановлення діагнозу.

Заклади, органи та організації що зазначені у абз.1, п. 105 повинні надати територіальному органові Держпраці письмову інформацію про прізвище, ім’я, по батькові та посаду представника (представників), якого пропонується включити до складу комісії з розслідування протягом однієї доби з моменту одержання повідомлення за формою П-3.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024