КМДА Київська міська державна адміністрація


23 травня 2019

Для подолян провели семінар щодо переваг легальних трудових відносин

Для подолян провели семінар щодо переваг легальних трудових відносин

За статистикою, майже 1/3 працюючих українців перебуває у нелегальних трудових відносинах. Це означає несплату податків, що призводить до значних втрат у державному бюджеті. А це і не відремонтовані дороги, школи, лікарні, і незадоволені інші соціальні потреби країни.

Від тіньової зайнятості страдають насамперед і самі громадяни, які погоджуються на такі трудові відносини, оскільки позбавлені не тільки усіх соціальних гарантій, передбачених законодавством (відпустки, лікарняні, трудовий та страховий стаж тощо), але і ризики незаконного та незапланованого звільнення, можливість допущення роботодавцем небезпечних умов праці, відсутність соціального страхування на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності та інше.

Починаючи з 2014 року для громадян, які перебувають на обліку у службі зайнятості, проводяться семінари «Легальна зайнятість», на яких фахівці з профорієнтації показують переваги легальної зайнятості над нелегальною, розкривають різні види шахрайства чи то некомпетентного нехлюйства, що допускається деякими роботодавцями, призводячи до негативних неочікуваних наслідків від таких трудових відносин, які в народі віддавна зовуться «тіньовою зайнятістю» або ж «рабством».

22 травня у Подільській районній філії Київського міського центру зайнятості відбувся черговий такий семінар, у якому взяли участь і представники відділу забезпечення наповнення бюджету № 2 фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві. Фахівець відділу Євгеній Купрієнко ознайомив присутніх із поняттями максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та мінімального страхового внеску, переконливо доказавши присутнім їх прямий вплив на розмір майбутнього пенсійного забезпечення. Вивівши з допомогою досвідченого фахівця формулу розрахунку пенсій, учасники семінару самостійно встановили та визначили пряму залежність розміру пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачуються внески до Пенсійного фонду України.

За допомогою професійного підходу фахівців з профорієнтації та фахівців Пенсійного фонду учасники семінару прийшли до спільного висновку, що необхідно вже зараз відстоювати свої конституційні права – вимагати від роботодавців офіційного оформлення трудових відносин та сплати внесків з усієї суми отриманого заробітку.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.