КМДА Київська міська державна адміністрація


25 квітня 2019

Віталій Кличко: «Потужності фільтраційної станції на сміттєвому полігоні у Підгірцях збільшать майже втричі»

Віталій Кличко: «Потужності фільтраційної станції на сміттєвому полігоні у Підгірцях збільшать майже втричі»

Мер Києва Віталій Кличко перевірив, як працюють нові фільтраційні станції, що встановили на сміттєвому полігоні № 5 у селі Підгірці. Мер зазначив, що потужності очисних систем планують збільшити майже втричі.

«У 2015 році ми відновили і модернізували німецьку систему переробки фільтрату («ROCHEM UF – Systeme GmbH» – ред.), яка не працювала з 2012 року. Без роботи такого обладнання існував ризик потрапляння накопиченого фільтрату в навколишнє середовище. Сьогодні це обладнання працює і потужності для переробки збільшені», – зазначив Віталій Кличко.

За словами мера, якщо раніше обладнання переробляло 350 кубів ядовитого фільтрату на добу, то сьогодні – 550 кубометрів. Вартість обладнання та його встановлення – 17 млн грн.

На черзі – дооснащення очисної системи ще двома модулями, що дозволить збільшити її потужність до 950 м куб/добу.

Ефективність роботи німецького обладнання мер столиці разом із фахівцем компанії продемонстрували журналістам, показавши дві колби в одній із яких містився фільтрат із полігону, а в іншій – вже очищена дистильована вода, безпечна для навколишнього середовища.

Нагадаємо, у 2018 році столиця розпочала процес реконструкції полігону. Це перший етап рекультивації сміттєвого полігону.

Минулого року Київрада ухвалила план заходів, остаточною метою якого стане рекультивація полігону № 5. Його закриття для прийому сміття та перетворення на безпечний об’єкт. 

Рекультивацію такого масштабного та складного об’єкту в Україні не робив ніхто. Для виконання цієї роботи залучають найкращих українських та міжнародних фахівців. Обстеження полігону здійснили експерти Федерального міністерства Німеччини із питань довкілля, збереження природи та радіаційної безпеки. До обговорення залучають громадськість, зокрема селищні громади, що мають багаторічне неприємне сусідство з полігоном.

«Сьогодні полігон став більш контрольованим і безпечним в експлуатації завдяки низці ремонтних робіт, оновленню насосного обладнання, ремонту техніки. Зараз інертним ґрунтом майже перекрита перша карта полігону, що займає площу 18 га, ліквідовані аварійні схили, що могли обвалитись», – відзначив Віталій Кличко.

Здійснили і реконструкцію в’їзної дороги до полігону, придбали техніку для робіт на полігоні, відремонтували електропідстанції, побудували нову підйомну дорогу на другу карту полігону. Виконання цих робіт – це зменшення ризику аварійних ситуацій.

Вже завершений проект рекультивації першої черги полігону, який проходить державну експертизу. Також передбачено будівництво альтернативи полігону – нового сміттєпереробного заводу в місті Києві.

Полігон твердих побутових відходів № 5, ввели в експлуатацію ще у 1986 році. Тобто більше 30 років тому. Загальна площа полігону – 65 га. Щороку він приймає 1,2 млн тон відходів, півмільйона з яких надходить зі столиці.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.