Головна  →  Новини  →  15 березня 2019

Закон «Про ринок електричної енергії» вимагає вчасного розрахунку за спожиту послугу, щоб уникнути її відключення – Петро Пантелеєв на зустрічі з представниками будинків-боржників

Закон «Про ринок електричної енергії» вимагає вчасного розрахунку за спожиту послугу, щоб уникнути її відключення – Петро Пантелеєв на зустрічі з представниками будинків-боржників

Закон України «Про ринок електричної енергії», що набув чинності з 1 січня 2019 року вимагає дотримання чітких правил та вчасного розрахунку за спожиту електроенергію для юридичних осіб. В іншому випадку – на боржників чекає автоматичне подання на відключення послуг. Щоб не допустити відключення будинків, міська влада готова в індивідуальному порядку надати консультації та допомогу активам громад. Про це під час зустрічі з керівниками ОСББ, приватних підприємств, що здійснюють обслуговування та мають ризик припинення послуги електропостачання, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Певна частина будинків, відповідно до норм Закону України «Про ринок електричної енергії», на сьогодні отримують електроенергію від «постачальника останньої надії», що за договором може постачати послугу лише на обмежений період часу. При цьому юридичні особи-споживачі мають забезпечити 100%-й розрахунок за отримані послуги з електропостачання.

«У кінці березня термін угоди з «постачальником останньої надії» спливає. Крім того, кілька будинків ще й мають заборгованість, що не дасть змогу їм обрати іншу компанію-постачальника та спричинить відключення послуги. Серед них будинки: на вулиці Шумського, 3-Г, 10-Б; Харківському шосе, 19, 19-А, 19-Б; Чоколівському бульварі, 42-А; вул. Закревського, 101, вул. Голего, 7-В. Місто готове надати необхідну допомогу для врегулювання ситуації. Однак активи цих будинків мають забезпечити ефективну комунікацію з людьми та донести об’єктивну інформацію», – сказав Петро Пантелеєв.

Як, у свою чергу, зазначив комерційний директор компанії ДТЕК Київські електромережі Олександр Бемм, за законом, якщо за 90 діб клієнт не вибрав собі постачальника електроенергії та не уклав із ним договір на ринкових умовах, «постачальник останньої надії» ініціює припинення постачання електроенергії. У нових умовах ринку відключення зобов’язаний виконати оператор системи розподілу (ОСР).

«Оператор системи розподілу, отримавши повідомлення від «постачальника останньої надії», має негайно виконати припис та припинити електропостачання споживача. Це не право, а зобов’язання. У нових умовах ринку ОСР не може вирішувати: подавати світло чи ні. Згідно з законом, компанія беззаперечно має виконувати заявки на відключення. Будь-які інші його дії будуть вважатися порушенням правил. Питання боргів клієнт також має вирішувати з постачальником», – пояснив Олександр Бемм.

У рамках реформи ринку електроенергії, що розпочалася 1 січня 2019 року, найбільших змін зазнали умови постачання електроенергії для юридичних осіб. Підприємства, організації, установи мали до 11 грудня 2018 року вибрати собі постачальника електроенергії та укласти з ним договір на ринкових умовах. Компанії, які мали борги і через це не знайшли постачальника у новому ринку, стали клієнтами «постачальника останньої надії», функції якого на всій території України виконує ДП «Укрінтеренерго».

«Хочу наголосити, що незалежно від того, у якого постачальника компанія отримує електроенергію, вона зобов’язана оплачувати її у повному обсязі. Своєчасна оплата послуг – гарантія надійного та стабільного електропостачання», – підкреслив Олександр Бемм.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024