Головна  →  Новини  →  18 січня 2019

Валентин Мондриївський: «Законопроект про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток готовий до другого читання»

Валентин Мондриївський: «Законопроект про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток готовий до другого читання»

Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності розглянув і рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні законопроект № 8202 «Про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини».

Прийняття документу значно посилить відповідальність за нехтування пам’ятко-охоронним законодавством і стане дієвим механізмом у боротьбі з порушниками.

«Спільними зусиллями, завдяки колегам-парламентаріям, завдяки копіткій роботі Департаменту охорони культурної спадщини і, звісно ж, завдяки позиції міського голови, ми це зробили. Законопроект про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток готовий до другого читання. Він передбачає і збільшення у рази штрафів за доведення до руйнації пам’яток, і можливість примусового викупу пам’яток у недобросовісних власників у власність місцевих громад, а не винятково до державної із подальшою передачею до комунальної власності», – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Важливо, що для юридичних і фізичних осіб за проведення будь-яких робіт на пам’ятках чи їх території без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них, а також пропонується збільшити штрафи із 17-170 тис. грн до 170-255 тис. грн, а за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації та вимог охоронних договорів і умисне доведення пам’яток до стану руйнації – із 17-170 тис. грн. до 255-510 тис. грн.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Тобто суд зможе прийняти рішення про викуп об’єктів культурної спадщини та визнання права власності за відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування – на користь територіальної громади. Наразі ж пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності, що гальмує наведення ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини.

«Тепер всі горе-власники спочатку сто разів подумають, перш ніж знущатися над нашим історичним надбанням. Що ж, як заповідав Кобзар, «борітеся – поборете». Маю надію, що вже невдовзі законопроект буде включено до порядку денного одного із засідань парламенту і він буде одностайно підтриманий депутатами», – підбив підсумок заступник голови КМДА.

Нагадаємо, що у червні 2018 року Верховна Рада ухвалила відповідний законопроект у першому читанні. Зміни були ініційовані та запропоновані заступником голови КМДА Олексієм Резніковим, начальником управління збереження історичного середовища та охорони об’єктів культурної спадщини КМДА Олександром Никоряком, юристом управління Іриною Черненко та всією командою управління разом із депутатом Київської міської ради Вікторією Мухою та депутатами Верховної Ради Миколою Княжицьким, Дмитром Білоцерковцем та Ігорем Луценком.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024