Головна  →  Новини  →  10 грудня 2018

Через зайнятість – до інтеграції (фото)

Через зайнятість – до інтеграції (фото)

Реалізація Україною стратегічного курсу на побудову соціальної правової держави, інтегрованої у світовий економічний простір, потребує наближення вітчизняної гуманітарної політики до тих соціальних стандартів, які застосовуються у світовій практиці по відношенні до різних категорій населення і спрямовані на забезпечення гідного життя людини.

Однією з таких категорій, яка є певним індикатором рівня соціальної зрілості держави і суспільства, є інваліди.

Враховуючи це, державною службою зайнятості ведеться активна  робота щодо сприяння у працевлаштуванні особам з особливими потребами. Так ще у 2011 році розроблено Методологію надання центрами зайнятості соціальних послуг людям з інвалідністю,   відповідно до якої центрами зайнятості проводиться ціла система заходів щодо сприяння трудовій зайнятості людей з інвалідністю. Вона ґрунтується на чинному законодавстві України, міжнародних нормативних документах, ратифікованих Україною, Єдиній технології надання соціальних послуг центрами зайнятості України, інших методологічних розробках ДСЗУ, доповнюючи та розриваючи їх положення.

Заходи, передбачені Методологією, постійно проводяться спеціалістами  Подільської районної філії Київського міського центру зайнятості. Проте не забувають тут і про традиції. Адже особам з особливими потребами –  особлива увага! Так щороку до Міжнародного Дня інваліда   проводиться ряд заходів для осіб з інвалідністю. Цей рік також не став винятком традицій.

3 грудня 2018 року Подільською районною філією КМЦЗ спільно із соціальними партнерами служби зайнятості (районна бібліотека для дорослих, управління праці та соціального захисту населення Подільської районної у м. Києві адміністрації) проведено семінар   за участю інвалідів «Через зайнятість – до інтеграції». Основними завданнями даного заходу було надання  допомоги людям з особливими потребами в самопізнанні, подоланні невпевненості, оцінюванні власних  можливостей  самореалізації в професійній сфері; формування вмінь пошуку ресурсів для самопрезентації; відпрацювання навиків постановки мети та побудови власної стратегії пошуку роботи; розширення інформаційного поля учасників семінару щодо шляхів пошуку роботи та джерел вакансій.  Семінар відвідало 12 осіб з інвалідністю , які перебувають на обліку у службі зайнятості як безробітні.

2 грудня 2018 року Подільським РЦЗ було проведено  міні-ярмарок вакансій для осіб з обмеженими фізичними можливостями.

У міні-ярмарку взяли участь і роботодавці та представники організацій (філія комунального підприємства «Київпастранс» Куренівське тролейбусне ремонтне експлуатаційне депо, ТОВ «СПЕКЛ»), які зі своєї сторони виставили нові актуальні вакансії для осіб з обмеженою працездатністю (Оператор виробничої дільниці, слюсар з ремонту рухомого складу, контролер-касир) і 14 безробітних з інвалідністю, які перебувають на обліку у Подільській районній філії КМЦЗ,  та спеціалісти служби зайнятості.

Відкриваючи міні-ярмарку вакансій, директор Подільської районної філії Київського міського центру зайнятості  Оксана  Шуліка ознайомила присутніх із заходами служби зайнятості щодо підвищення ефективності та якості надання соціальних послуг громадянам, які потребують додаткових соціальних гарантій. Зокрема акцентувала увагу на організації профнавчання, стажування, індивідуального навчання, навчання під замовлення роботодавців та працевлаштування на заброньовані робочі місця соціально-незахищеної категорії безробітних – інвалідів.

Спеціалістами відділу надання соціальних послуг було запропоновано 82 вакансії для осіб з обмеженою працездатністю, 4-ьом інвалідам видано направлення на працевлаштування.

Усім учасникам міні-ярмарку вакансій спеціалістами відділу профорієнтації   було надано інформацію щодо послуг, які надає державна служба зайнятості особам з обмеженою працездатністю.

З метою прискорення адаптації до вимог ринку праці та інтеграції в суспільство, підвищення ефективності сприяння зайнятості інвалідів, трьом із них надано профконсультації із застосування психодіагностики для визначення профпридатності до певного професійного середовища із урахуванням рекомендацій органів медико-соціальної експертизи та індивідуальних програм їх професійної реабілітації.

4 учасники ярмарки вакансій отримали юридичні консультації.

Після завершення міні-ярмарки вакансій для осіб з обмеженою працездатністю усі присутні роботодавці, представники роботодавців, соціальні партнери та спеціалісти служби зайнятості обговорили питання зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями, розглянуті були і питання оновлення банку вакансій для інвалідів у Подільському РЦЗ.

Підводячи підсумки проведених заходів по відзначенню Міжнародного Дня інвалідів, директор Подільської районної філії КМЦЗ Оксана Шуліка подякувала усім організаторам, учасникам за активну участь та високу професійність і висловила сподівання на подальшу міцну співпрацю державної служби зайнятості, соціальних партнерів та роботодавців, громадських організацій щодо працевлаштування та соціальної інтеграції осіб з обмеженою працездатністю.

Начальник відділу профорієнтації

Надія Кулієвич

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024