Головна  →  Новини  →  11 жовтня 2018

Валентин Мондриївський: «Створення музейного простору на Поштовій – вирішене питання»

Валентин Мондриївський: «Створення музейного простору на Поштовій – вирішене питання»

Аби зняти всі політичні баталії, до інвестиційного договору щодо Поштової площі, в ідеалі, мають бути внесені зміни, які зобов’яжуть інвестора створити музейний простір. Про це сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

«Ми всі розуміємо важливість всієї території та Поштової як історично, археологічно і культурно важливого об’єкту не тільки для киян, а для всієї країни. Це наша із вами історія. Ми з вами маємо усунутись від політичних перипетій, від перетягування ковдри один на одного і конструктивно підійти до вирішення питання – на Поштовій має бути музейний простір, і він там буде. Усі ці політичні баталії лише відтерміновують продовження розкопок, їх завершення і, власне, створення музею. Питання вирішується дуже просто – внесенням змін до інвестдоговору і зобов’язанням передбачити у проектній документації створення музейного простору. У разі невиконання цього пункту договору ми сміливо зможемо говорити про його розірвання», – сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Після тривалої дискусії у залі депутатський корпус погодився прийняти рішення щодо припинення інвестиційного договору з інвестором на Поштовій площі за основу задля того, аби надати інвестору можливість запропонувати зміни до проекту рішення. Власне, мова і йде про зобов’язання інвестора створити музейний простір та внести це одним із пунктів інвестиційного договору.

За прийняття рішення за основу, для подальшого внесення змін, проголосував 61 депутат.

Представник інвестора заявив, у свою чергу, що інвестор готовий надати відповідні гарантії та підтвердити свої наміри щодо створення музею та внести відповідні зміни до договору. Також він додав, що вже готовий альтернативний проект укріплення Поштової, який дозволяє відновити археологічні дослідження вже цього року. Новий проект укріплення виключає «плиту-обичайку» та дозволить археологам комфортно проводити розкопки.

Нагадаємо, згідно із приписом Управління охорони культурної спадщини з грудня 2017 року будь-які будівельні роботи на Поштовій зупинені. Археологи теж зупинили розкопки через відсутність укріплення площі.

21 червня Київрада прийняла рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі. Рішення «Про організаційно-правові заходи щодо збереження пам’ятки археології місцевого значення «Ділянка прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (ХІ-ХІХ ст.) на Поштовій площі в місті Києві» та музеєфікації об’єктів культурної спадщини» підтримали 68 депутатів.

Рішення, серед іншого, передбачає створення комунального закладу «Центр консервації предметів археології» та проведення міжнародного архітектурного конкурсу.

Вирішувати, яким бути музею на Поштовій площі, мають експерти музейної справи, історики, архітектори та археологи.

Джерело: https://kyivcity.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024