Головна  →  Новини  →  17 квітня 2018

25 квітня стартує подання проектів Громадського бюджету-2019

25 квітня стартує подання проектів Громадського бюджету-2019

Сьогодні на пленарному засіданні Київської міської ради депутати внесли зміни до Положення про Громадський бюджет міста Києва.

Таким чином Київрада затвердила параметри Громадського бюджету на 2019 рік. Подання проектів ГБ стартує 25 квітня. Після експертизи, голосування за ініціативи проходитиме у серпні та вересні. А вже наприкінці вересня будуть визначені проекти-переможці. Загалом на реалізацію громадських ініціатив наступного року у міському бюджеті планують виділити 150 мільйонів гривень.

“Мінімальна вартість ініціативи, згідно з новими параметрами, становить 50 тисяч гривень. Максимальна – 3 мільйони. Тобто ми забрали поділ на проекти “малі” та “великі”. Ще одним нововведенням є встановлення обов’язкового резерву в кошторисі проектів. Тобто під час обрахування вартості ініціативи автоматично додаємо зверху плюс 20%. Це гарантія того, що проект реалізують повністю і у зазначені терміни. Крім того, ми вже окреслили можливу суму фінансування ГБ-2020 та ГБ-2021. Вона становить 175 та 200 мільйонів гривень відповідно”, - зазначив співавтор рішення, голова постійної комісії Київради з питань бюджету Андрій Странніков.

Відтепер у Положенні про Громадський бюджет виписано стимулювання доброчесної громадської активності та напрацьовано правила етичної поведінки.

“Нові правила забороняють підкуп голосів та політичну агітацію. Учасники ГБ не можуть вимагати у громадян, які долучились до голосування, інформації про те, за який проект вони віддали свої голоси. Також заборонена дискредитація інших учасників Громадського бюджету. Окрім того, вперше в Україні запроваджено рейтинг доброчесності. Зокрема команди отримують бали за активність у ГБ. За порушення правил, або “нечесну гру” ці бали втрачаються, і авторів навіть можуть не допустити до наступного Громадського бюджету”, - зазначив співавтор рішення, заступник міського голови — секретар Київради Володимир Прокопів.

Також серед новацій — можливість команд долучати спонсорів до ГБ. Вони мають рівні права з авторами щодо контролю за реалізацією проектів (якщо внесок +10%).

“Документ є результатом шести місяців роботи та десятків годин обговорень на робочих групах. Загалом було опрацьовано більше 2 тисяч правок. Зокрема тепер у Положенні передбачено зростання якості портфелю Громадських проектів. Враховується інноваційність, тобто ефективність та екологічний спосіб вирішення важливої проблеми. Важлива оцінка соціальності — скільки потенційних користувачів може охопити проект, та бюджетне обґрунтування”, - зазначив керівник Центру розвитку інновацій НаУКМА, експерт Реанімаційного пакету реформ Сергій Лобойко.

Проекти можна подавати за напрямками: безпека, дороги і транспорт, комунальне господарство, енергоефективність, культура й туризм, екологія, громадянське суспільство, освіта, охорона здоров'я, соціальний захист, спорт, ІТ, публічний простір, інше.

Джерело: http://www.kmr.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024