Головна  →  Новини  →  13 березня 2018

Учасники києвознавчого клубу «Кияни» провели чергове засідання (фото)

Учасники києвознавчого клубу «Кияни» провели чергове засідання (фото)

11 березня відбулося 83 засідання києвознавчого клубу «Кияни». Тамара Мусієнко презентувала останні книги Ігоря Однопозова «Киев ушедший» та «Семен Однопозов: человек, архитектор, художник». «Киев ушедший» – це альбом, де зібрані чисельні архівні фотографії, документи, рекламна продукція, що стосуються побутового та комунального обслуговування, книжкової, комісійної та ринкової торгівлі 1920-1990 рр. У цьому альбомі автор відтворив унікальну атмосферу того часу. Другий альбом присвячений батьку Ігоря Семеновича, архітектору та художнику, якому у цьому році виповнюється 90 років.

Голова клубу Віталій Баканов розповів про те, як у житловий масив Вітряні гори намагалися перейменувати у Ленінські гори з нагоди 100-річчя від дня народження Леніна (1970 рік). На додаток, доповідач розповів цікаву легенду: буцімто генерал-губернатор Бібіков бував у цих місцях, і поривом вітру у нього знесло капелюх, тоді він мовив, що гори тут дуже вітряні. Так назва і прижилась.

Наступним взяв слово В’ячеслав Барановський: він повідав про письменника Михаїла Пархомова (справжнє прізвище Кригерман), що навчався та товаришував з Віктором Некрасовим, та про відомі книжки автора, зробивши наголос на книзі про розстріл моряків Дніпровської флотилії під час гітлерівської окупації. Ця книга була перекладена на англійську мову, і автора запросили на презентацію за кордон.

Євген Рейцен поділився враженнями від відвідування виставки Йосипа Осташинського, на якій митець представив свої унікальні роботи – музичні інструменти, виконані зі звичайних сірників. Також доповідач презентував нову книгу «Антологія сучасної новелістики та лірики України», у якій вміщено його вірші. Книгу Євген Олександрович подарував бібліотеці.

Олександр Курись розповів цікаві історичні факти про імператрицю і поетесу Святу Євдокію, про яку згадує у своєму романі «Шлях вітру». Наостанок, лунали вірші від Зінаїди Шкавро, Надії Щербо та Віктора Боєва.

Наступне засідання клубу відбудеться за два тижні.

Перейти до спискуВерсiя для друку

 

                          


Інформація про місця укриття населення в підземному просторі Подільського району міста Києва у разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного, природнього та воєнного характеру станом на 26.01.2024